Giresun Valiliği toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Prof.Dr. Işıkara, Türk Kızılay’ınca 2007 yılında başlatılan proje kapsamında, olası afet zararlarını azaltmak için Kızılay şubeleri aracılığıyla yerelde kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesini sağlamak, toplum liderleri aracılığıyla afetlere karşı hazırlıklı olma kültürünü yaygınlaştırmak ve toplumda sosyal sorumluluk bilinci oluşturmak amacıyla başlatılan projenin halen 42 ilde yürütüldüğünü söyledi.

110 yılda 92 bin deprem meydana geldiğini belirten Prof.Dr. Işıkara, riskin azaltılması yönünde çalışıp bilinçlendirmeler yaptıklarını söyledi. Prof.Dr. Işıkara, "Çünkü 17 Ağustos depreminin maliyeti 20 bin insanın yanı sıra 24 milyar dolardır. İnsan kayıplarını telafi etmek mümkün değil, ama maddi kaybı azaltmak için de bedelli askerlik yürürlüğe koyuluyor” dedi.

Prof.Dr. Işıkara, hükümetin çok doğru bir karar alarak kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya koyduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu dönüşüm projeleri er ya da geç uygulanacak. Çünkü Başbakan Erdoğan ‘oy kaybedersek kaybedelim ama can kaybetmeyelim’ diyerek bu proje için çok iyi bir irade ortaya koydu. Kentsel dönüşümün uygulanacağı 42 ilden biri de Giresun. Deprem ve sel durumunda risk taşıyan yapılar var. Acil dönüşümün gerekli olduğu 7 bölge tespit edildi. Buralarda kentsel dönüşüm uygulanacak. Giresun’un Kuzey Anadolu Fay Hattına yakın bir yerde olduğunu unutmamak gerek. Bu fay, 7 ölçeğinin üzerinde deprem üretiyor. Böyle bir deprem esnasında Avcılar’daki felaketin aynısı yaşanır."

Projenin tanıtımının yapıldığı basın toplantısından sonra Kızılay Eğitim Şube Müdürü Funda Gülay Ünal da, toplantıya katılan kaymakamlara, daire müdürlerine ve diğer ilgililere projeyle ilgili bilgiler verdi.