Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 8 Ağustos tarihli 'Kampüs İçi ve Dışı Düzenlemeler' konu başlıklı yazısı kapsamında, Akdeniz Üniversitesi'nde de sadece öğretim üyesi ve görevlilerine açık sosyal tesislerde 8 Eylül'de alkollü içki satışı yasaklandı. YÖK'ün yazısı sonrası AÜ'nün sosyal tesislerinde uygulanmaya başlanan içki yasağını, Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, protesto için deldi.

Prof. Dr. Ökçesiz, yanında getirdiği bir şişe şarabı, o anda tesislerde yemek yiyen diğer öğretim üyesi ve görevlileriyle paylaşarak, her türlü alkollü içkinin yasak olduğu tesislerde içti.

TİRBUŞON İSTEDİ

Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, eylemini gerçekleştirmek için garsondan şarabın mantarını çıkarmak için tirbuşon istedi. Garson tirbuşonları olmadığını söyledi, ısrar üzerine tesislerde alkollü içkiye dair hiçbir şeyin bulunmadığını kaydetti. Aldığı bu yanıt karşısında Prof. Dr. Ökçesiz yanında getirdiği tirbuşonu çıkardı ve kırmızı şarabını açtı.

Ardından masada su servisi için kullanılan bardağa şarap dolduran Prof. Dr. Ökçesiz, kadehini 'Özgür üniversiteye, laik Türkiye'ye, bilim ve düşünce özgürlüğüne' kaldırdı. Prof. Dr. Ökçesiz, şaraptan ilk yudumunu almadan önce "Özel hayatımıza karışılmasına izin vermeyeceğiz. Kimse bana ne içeceğimizi söyleyemez" dedi. Prof.Dr. Ökçesiz, ardından "Şerefinize ve sağlığınıza" diyerek ilk yudumunu aldı.

SU BARDAĞIYLA EYLEME KATILDILAR

Prof. Dr. Ökçesiz'in kendi ifadesiyle 'Sembolik şarap şişesi açma' eylemine, o anda AÜ Sosyal Tesisleri'nde yemek yiyen diğer öğretim üyeleri alkışlarla destek verdi. Tek başına gerçekleştirdiği eylemi 'sivil itaatsizlik' olarak adlandıran Prof. Dr. Ökçesiz, açtığı şişeden isteyenlere ikram edebileceğini söyledi. Bunun üzerine 6 öğretim üyesi daha su bardaklarını alarak, profesörün şarap eylemine katıldı.

Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, burada amacının şarap, içki içmek olmadığının altını çizdi. Kendisinin çok fazla içki içen biri olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ökçesiz, "Burada başka bir şey var. Her siyasi otonom, bireyin yeterliliğine saygı duymak zorundadır" dedi.

BARIŞÇIL EYLEM

Eyleminin hukuk devleti düşüncesinin içerdiği değerler uğruna, üçüncü kişilerin hakkını çiğnemeyen barışçıl bir protesto eylemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, "AKP'nin bireyin özel ve kamusal varlık olarak dünyasını belirlemeye yönelik kuşatıcı, saldırgan yaklaşımı, Cumhuriyet'in aydınlanma felsefesine yönelik gizli ve açık saldırıları karşısında tüm üniversiteleri akademik eyleme çağırıyorum" diye konuştu.

KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Hayrettin Ökçesiz, Adalet Bakanlığı'nın yurtdışı burslu öğrencisi olarak Almanya Göttingen Üniversitesi'nde sorumluluk hukuku alanında doktora yaptı. Bu yıllarda hukuk felsefesi ve sosyolojisi seminerlerine katıldı. 1984 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı'nda yardımcı doçent olarak göreve başladı. 1993 yılında doçent, 6 yıl sonra da profesör oldu. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, geçen Haziran ayında AÜ rektörlük seçimlerinde aday olmuştu.



EB(HA/SS)