Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, yaptıkları araştırma ile OMÜ’deki öğrencilerde sosyal fobi görülme sıklığını belirledi. Prof. Dr. Güz, sosyal fobisi olan kişilerin toplumda başkalarının yanında konuşmaktan ve davranışta bulunmaktan korkup olabildiğince kaçınmaya çalıştığını dile getirerek üniversite öğrencilerinde bu hastalığın yüksek oranda görüldüğünü söyledi. Geçen yıl farklı fakültelerdeki 509 öğrenciye sosyal fobinin belirtilerinin yer aldığı 24 soruluk bir form verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Güz, "Öğrencilerden bu formları doldurmalarını istedik. Verilen cevaplara baktığımızda sosyal fobi belirtileri gösteren 173 öğrenci ile yüz yüze görüşüp değerlendirme yaptık. 509 öğrenci üzerinde yaptığımız bu araştırmada öğrencilerin yüzde 18.3’ünün hayatının bir döneminde sosyal fobi yaşadığını yüzde 14.4’ünün de halen sosyal fobi hastası olduğunu belirledik" diye konuştu.

SOSYAL FOBİ AKADEMİK BAŞARIYI ENGELLİYOR

Prof. Dr. Güz, sosyal fobi hastalığının üniversite öğrencilerinin akademik başarısını engellediğini ifade etti. Prof. Dr. Güz, "Bu rahatsızlığı olan kişilerin en zorlandıkları konu toplum önünde konuşma yapmak. Bazı çalışmalarda hastalar bu korkuyu ölüm korkusuyla eş tutuyor. Üniversite öğrencileri de dersleri sırasında öğretmenlerine ve sınıf arkadaşlarına çeşitli konularda konu anlatımı yapıyorlar. Ya da tıp fakültesi öğrencileri öğretmeni ve arkadaşlarının yanında bir hastayı muayene ediyor. Ya da laboratuarda sınıfça çalışmalar yapılıyor. Sosyal fobi hastası öğrenciler yapılan bütün bu çalışmalarda başkalarının yanında konuşmaktan ve çalışmaktan çekindikleri için büyük sorun yaşıyorlar" dedi.

Prof. Dr. Hatice Özyıldız Güz, sosyal fobi hastası olan kişilerin toplum içinde konuşurken aşırı terleme, yüzde kızarma, kalp çarpıntısı gibi problemler yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Güz, "Yaptığımız çalışmada özellikle 12 yaşına kadar köyde yaşamış kişilerin, sosyo ekonomik durumu düşük olan kişilerin, özellikle annesinin eğitim düzeyi düşük olan kişilerin bu hastalığa daha fazla yakalandığını gördük" diye konuştu.

'DERSTE SORUN YAŞIYORUZ'

Sağlık Yüksek Okulu 1’inci sınıf öğrencisi Sevgi Yeşilyurt ise derslerde insanların karşısında konuşmaktan korkan ve çekinen çok öğrencinin olduğunu belirtti. Yeşilyurt, "Ben de zaman zaman bunu yaşıyorum. Özellikle derslerde sunum yaparken yapamayacağım korkusu yaşıyorum. Aşırı titreme ve çarpıntı oluyor. Bir çok arkadaşım bu problemi yaşıyor. Bazı arkadaşlarımız sunum yapacakları zaman dersten bir gün önce bana konuyu anlatıyor ancak sınıf önünde konuşmaya başlayınca anlatamıyor. Bildiklerini unutuyor ve konuşamıyor" dedi.

Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Yasin Korucu da toplum önünde konuşamama sorununun sıkça yaşandığını belirtti. Korucu, "İlkokulda derste söylediğim bir söz nedeniyle arkadaşlarım benimle dalga geçmişlerdi. O benim içimde kaldı. Şimdi bu korkuyu hala yaşıyorum. Hocamız sorduğunda bildiğim halde söyleyemiyorum" diye konuştu.



YK(İS/BT)