Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz giriş yapabilmesine ilişkin uzun yıllardır mücadele veren ve bu konuda bilimsel çalışmalar yürüten Prof. Dr. Harun Gümrükçü, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de Türklerin Avrupa ülkelerine vize almadan girebilmeleri konusunda ilk kez bilimsel bir panel düzenleneceğini açıkladı. Prof. Dr. Gümrükçü, Almanya'dan davetli konuşmacıların katılımıyla 5 Mart'ta gerçekleştirilecek 'Vizesiz Avrupa Yolundaki Türkiye' paneliyle AB ülkelerine Türk vatandaşlarının ancak vize alarak giriş yapabilmeleri sorununun bilimsel ortamda AB Adalet Divanı (ABAD) kararları ışığında ele alınacağını kaydetti.

Panele, Almanya'da ve ABAD'da Türk vatandaşları lehine kararlar alınmasında büyük çaba harcayan Dr. Rolf Gutmann, AÜ'de 'AB Ülkelerine Vizesiz Giriş- Durum Değerlendirmesi' konulu araştırma yapan Prof.Dr. Wolfgang Voegeli, Avrupa Çalışmaları Ortak Yüksek Lisans programında ders veren Prof. Dr. Ursula Neumann ve 1995- 2012 arasında 'Vizesiz Avrupa' konusunda gösterilen çabalarda etkin rol oynayan işadamı Reşat Güngör katılacak.

AB ÜLKELERİ HUKUKA AYKIRI DAVRANIYOR

ABAD'ın 1973 yılı sonrasında Türklere vizesiz Avrupa yolunu açan 6 ayrı mahkeme kararı olduğunu belirten Prof. Dr. Harun Gümrükçü, bu kararlara rağmen AB üyesi ülkelerin Türklere hala vize uygulamasını hukuka aykırı olarak değerlendirdi. Bu yıl Türkiye-AB ilişkilerinin 50'nci yılı olmasına rağmen, vizesiz Avrupa konusunun çok az konuşulduğundan yakınan Prof. Dr. Gümrükçü, konu Almanya Parlamentosu'nda 5 kez konuşulmasına rağmen TBMM'de bir kez bile ele alınmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Gümrükçü, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in konuyu meclisin gündemine getirmesi gerektiğini kaydetti.

'TÜRKİYE PARTNERİMİZ DEĞİL' PROPAGANDASI

Prof. Dr. Gümrükçü, ABAD'da bugüne kadar verilen mahkeme kararlarında 'Türkiye üyemiz olacak ve partnerimizdir' görüşü doğrultusunda kararlar verilirken, siyasilerin ciddi ve aleni baskılarıyla 'Türkiye partnerimiz değildir' görüşü doğrultusunda karar verilmesinin istenildiğini açıkladı. Prof. Dr. Gümrükçü, aleyhte yürütülen propagandalara karşı kamuoyu oluşturulması ve bilimsel olarak karşı görüşlerin ortaya konulması gerektiğini sözlerine ekledi.

PARLAMENTO DÜZEYİNDE ELE ALINMALI

Türkler için vizesiz Avrupa tezinin toplumsal bir sorun olduğunu belirten AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin ise AÜ olarak bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini söyledi. Türkiye'deki tüm siyasilerin bu konuda birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Gültekin, "Bu tezin parlamento düzeyinde ele alınmasını ve sahip çıkılmasını istiyoruz" dedi.