Özkan ARSLAN/İSTANBUL, - MUĞLA’nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi ve çevresinde bir ayda 2 bin 500’ün üzerinde deprem meydana gelmesinden sonra, bölgede araştırma yapan ve 'Küdür' adı verilen deniz dibindeki yanardağın neden olduğu titreşimleri tespit ettiklerini açıklayan Jeofizik Profesörü Ahmet Ercan, “Artık bizim kucağımızda bir bebek var. Bu bebeğin adı da Küdür Yanardağ. Bundan sonra bunun büyüyünceye kadar izleme altına almamız gerekiyor. Yanardağdan söz etmeyin kırıktan söz etmeyin demek bu kırığın varlığını orada silmiyor. Bu kırık orada her zaman var. ‘Korkuyoruz söyleme’ demek doğru değil” dedi.


Jeofizik Profesörü Ahmet Ercan, Şişli’deki TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası’nda düzenlediği basın toplantısı ile bölgede yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Tespit ettikleri yanardağın faaliyetinden dolayı meydana gelen sarsıntıların deprem fay hatlarıyla ilgisi bulunmadığını belirten Prof. Ercan, “Artık bizim kucağımızda bir bebek var. Bu bebeğin adıda Küdür Yanardağ. Bundan sonra bunun büyüyünceye kadar izleme altına almamız gerekiyor. Yanardağdan söz etmeyin kırıktan söz etmeyin demek bu kırığın varlığını orada silmiyor. Bu kırık orada her zaman var. ‘Korkuyoruz söyleme’ demek doğru değil” dedi.


YANARDAĞIN İKİ ÇIKIŞINI TESPİT ETTİK


Türk ve Yunan sularında inceleme yaptıklarını, bilimsel çalışmaların siyasi sınır tanımadığını belirten Ercan, “Yanardağın iki çıkışını tespit ettik. Nasıl bir kadın doğururken karnında çatlamalar oluşuyorsa yanardağda da patlama öncesi yüksek basınç ve yüksek sıcaklık nedeniyle sancılar ve çatlamalar oluşur. Bu titreşimler deprem titreşimlerinden farklıdır” dedi.





TÜRKİYE’NİN JEOFİZİK GEMİSİ YOK


İncelemeleri olumsuz şartlarda gerçekleştirdiklerini belirten Ercan, ”Maalesef 75 milyonluk Türkiye’nin tam donanımlı bir jeofizik gemisi yok. Ama karşımızdaki Yunanistan’da 3 tane var. Fiber kablo sereceğiz ve yanardağın bacalarını tespit etmeye çalışacağız. Denizaltından örnekler alarak bu yanardağın kökeninin ne olduğunu belirlemeye çalışacağız. Uydudan görüntüleme işlemleri önemli. Göktürk uydusunu eğer sayın Başbakan bize belli kanalını tahsis ederse, Göktürk uydusuyla buradaki uzaktan algılama ve jeofizik gözlemleri yaparak bilgilerimizi artırmak istiyoruz” dedi.





KÜDÜR YANARDAĞI’IN KÜÇÜK GÖRÜLMESİ ONARILMASI GÜÇ SORUNLARA NEDEN OLABİLİR


Bir avuç bilim insanı olarak kısıtlı olanaklarla durumu aydınlatmaya çalıştıklarını belirten Ercan, “Bu yanardağın oluşumu Türkiye’deki kırıkları etkilemez. Tamamen kendi içinde oluşan bir yanardağ. Yüzeye ne zaman çıkacağı da belli değil. Belki birkaç yıl içinde, belki bir 10 belki de 50 yıl içinde çıkabilir. Şu anda dinginlik içinde. Ancak yanardağların durumu belli olmaz. 1-3 yıl içinde benzer davranışlara gireceği kanısındayım. Deniz içinde su püskürmeleri kaynamalar ve gaz çıkışları görülecektir. Püskürme sırasında etki alanı 10 kilometre olacaktır. Türkiye’nin buraya yakın yerleşim alanları çok az. Marmaris bu püskürmeden etkilenmez. Daha çok Yunanistan etkilenir. İstanbul’daki bir kırığı etkileyecek diye bir şey de söz konusu değil. Ancak Küdür Yanardağı’nın küçük görülmesi onarılması güç büyük kıranlara yani afetlere neden olabilir. Türkiye'yi yönetenler bu işin üzerine önemle durmalıdır. İzlenmesi gerekiyor” diye konuştu.





BEKLENEN DEPREM YANARDAĞLA İLİNTİLİ OLMAZ


Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ercan, bölgedeki çalışmaların devam ettirilmesi ve kalıcı dinleme jeofizik duraklarının kurulması gerektiğini belirtti. Deprem kuşağındaki bölgede beklenen 7 ve üzerindeki büyüklükteki depremlerin yanardağla ilintili olmayacağını söyleyen Ercan, “Sürekli izlenmesi gerekiyor. İzlemeden korkuyu yaşamak çaresizliktir. Ortada bir gerçek var ve hemen yarın çalışmalara başlamak lazım. Beklenen deprem yanardağla ilintili olmayacaktır. Eş zamanlı olacak deprem en fazla 4-5 büyüklüğünde olacaktır” dedi.


ÖA (FOTOĞRAF)