Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, Rektörlük A Salonu'nda çok sayıda öğretim üyesinin de hazır bulunduğu törende, Yale Üniversitesi Organ Nakli ve İmmünoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre’ye fahri profesörlük unvanını verdi. Prof.Dr. Emre, Beratını Rektör Prof.Dr. Kamil Dilek’ten alırken büyük onur duyduğunu söyledi. Prof. Dr. Şükrü Emre’nin yurtdışında çalışmasına rağmen Türkiye’de çalışıyor gibi deneyimlerini Türk doktorlarla paylaştığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek de, "Tıp doktorlarının hırpalandığı bugünlerde, ülkemizi başarıyla yurt dışında temsil eden bir Türk hekiminin bulunduğunu bilmek bizim moralimizi yükseltiyor. Mesleği başarılarla dolu bir hekime profesörlük payesi az bile" dedi.

Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’nın organizasyonu ile Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Şükrü Emre, ABD’de organ nakilleri konusunda gelinen son duruma ilişkin konferans verdi. Aralarında UÜ Tıp Fakültesi organ nakli ekibinin de bulunduğu pek çok öğretim üyesinin ilgiyle izlediği konferansında Prof. Dr. Emre, kişiye özgü tedavi yöntemlerindeki gelişmeler üzerinde durdu.

KARACİĞER HÜCRESI NAKLİ

Fonksiyonunu yitirmiş karaciğerin, sağlıklı kişilerden alınan karaciğer hücreleri ile kendini yeniden onarmasına imkân veren hepotosit (karaciğer hücresi) nakli yöntemini anlatan Prof. Dr. Şükrü Emre, henüz yaygınlaşmamış olan ancak oldukça başarılı olan bu yöntem sayesinde tam organ nakline gerek kalmadığını söyledi. Prof. Dr. Emre, şöyle konuştu:

"Karaciğer hücreleri çok çabuk üreyebilen hücrelerdir. Kısmen de olsa fonksiyonunu yitirdiğinde, vericiden sağlanan en az bir milyon karaciğer hücresi, yavaş yavaş hasta karaciğerin bir bölgesine enjekte ediliyor. Yeni hücreler, hasta hücreler kendini toparlayıncaya kadar görev yapıyor. Bu arada hastanın kendi hücreleri yenileniyor ve daha sonra da başkasından alınan karaciğer hücreleri dışlanıyor. Böylece daha önce fonksiyonunu kaybetmiş olan karaciğer, organ nakline gerek duymadan sağlığına kavuşmuş oluyor."

Yeni doğan bebeklerde organ nakli ihtiyacı doğduğunda, organın uyum sorununu ortadan kaldırabilmek için bebeğin immün sisteminin değiştirilebildiğini kaydeden Prof. Dr. Emre, "Çünkü immün sistem ancak 1.5-2 aydan sonra oluşuyor. Bu nedenle bebeğin immün sistemi değişirse, nakledilen organı kendi organı gibi görüyor ve sorun ortadan kalkıyor. Ama bunu immün sistemi gelişmiş erişkinlerde yapmak şimdilik çok zor" diye konuştu.

Son olarak da hastaya özgü karaciğer üretmek konusunda çalışmalar başlattıklarını kaydeden Prof.Dr. Şükür Emre, “15 günde organ siparişi verilebilecek günler de gelecek” dedi. Gen alanındaki ilerlemeler sonucu kişiye özel tedavi yöntemlerinde başarının arttığını bildiren Prof. Dr. Emre, Hepatit-C’yi tıp alanından silecek çalışmalar yaptıklarını, ancak giderek yaygınlaşan obezite nedeniyle siroz ve karaciğer kanserlerinin sıklaştığını, bunu da insanlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırarak yenebileceklerini söyledi.

Laboratuvarda insanın kök hücresinden üretilen damarın artık by-pass ameliyatlarında kullanılmaya başlandığını, Japonlar tarafından geliştirilen ve FDA onayı alınan yöntemin, başka organların üretilmesi amacına yönelik deneysel çalışmalar yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Şükrü Emre, “İnsanın kopyalanmasının çeşitli sakıncaları olabilir ama organların kopyalanması insanlık açısından çok önemlidir. O zaman organ nakli diye bir sorun kalmayacak. O zaman ne zaman olur bilemem. Bilim bazen her şey tükendi diye umutsuzluğa düşüyor ama öyle bir şey bulunuyor ki, süreci zıplatıyor. Böyle bir gelişme her an mümkündür” dedi.

PROF. DR. ŞÜKRÜ EMRE KİMDİR

Tıp ve uzmanlık eğitimini İstanbul Tıp Fakültesinde tamamlamış ve aynı fakültede bir süre öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1987 yılında ABD New York şehrinde Mount Sinai Hospital de Transplantasyon fellowluğu’na başladı. Ardından aynı merkezde uzun süre erişkin ve çocuk karaciğer nakli programlarının direktörlüğünü yaptı. Dr. Emre bu merkezde 20 yıla yakın bir süre çalıştıktan sonra 2007 yılından beri A.B.D Yale Üniversitesi organ nakli ve immünoloji bölümü başkanlığını yürütüyor. Bugüne kadar 2000 'e yakın karaciğer naklini gerçekleştiren Dr. Emre, 250'ye yakın bilimsel makale ve kitap bölüm yazarlığı yaptı. Canlıdan karaciğer nakli, split karaciğer nakli (yani bir karaciğerin ikiye bölünerek iki kişiye takılması) ve domino karaciğer nakli özel ilgi alanları. Dr. Emre 2005 yılında split-domino karaciğer transplantasyonu kombinasyonu tekniği ile ABD'de en iyi doktor unvanını aldı. Dr. Emre aynı zamanda, kendi dalında son 10 senedir "Amerika' nin en iyi doktorları" listesinde. 2004 de TRIO (Transplant Recipients International Organization: Uluslararası organ nakli alıcı hastaları organizasyonu) tarafından omur boyu hizmet ödülüne layık görülen Dr. Emre, 2010 yılında da New Haven'da yılın doktoru seçildi. Başkanlığını yaptığı programın hasta ve graft sağ kalım oranları ABD'nin en iyi programı olma başarısına ulaşmış bulunuyor.



NG(FK/İD)