Prof. Dr. Okan Atay, 12'nci Bölge Kayseri Eczacı Odası'nda yaptığı söyleşide, organ nakli, suni döllenme ve kök hücre nakli konularında bilgi verdi. Bu konularda bilimsel ilerlemelerin yanı sıra, ahlaki ve hukuksal sorunların da ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Atay, dünyanın birçok bölgesinde organ ticareti yapıldığını, bu işi organize eden şebeke olduğunu, bu şebeke içinde doktorların da bulunduğunu söyledi.

SIRA KAYMALAR VAR

Organ nakli sırasında olmaması gereken durumlar yaşandığını da kaydeden Atay, ''Organ bekleme sırasında maalesef sıra kaymalar olduğunu biliyorum. Bazı suistimaller var, sıra kaymalar var" dedi.

ORGAN TİCARETİ ŞEBEKESİ

Dünyanın birçok ülkesinde ve bizde organ ticareti yapıldığını aktaran Prof. Dr. Atay, "Bu ticarette, verici, alıcı, bu işi organize eden bir şebeke ve maalesef doktorlar da var. Bir böbrek 2-3 bin dolara alınıp 100 bin dolara satılabiliyor. Böbrek vericisi kısa bir süre sonra taburcu ediliyor. Artık onun işi bitmiştir. Enfeksiyon sonucu ölebilir ama bunlar dikkate alınmıyor. Hindistan ve Rusya'da önemli sayıda kaçak böbrek nakli ve ticareti yapılıyor. Organ naklinde en çok parayı aradaki şebeke üyeleri kazanıyor, talep var, arz var bu işin ticareti var'' diye konuştu.

NAKİLDE AİLE BASKISI

Atay, organ nakli konusunda toplumda ailevi baskıların da ortaya çıktığını belirterek, ''Sporcu bir gencin kardeşi böbrek hastası. Aile bu gence 'böbreğini ver kardeşini kurtar' diyor. Sporcu genç, baskı karşısında böbreğini veriyor ama spor hayatı da son buluyor. Çok insani bir durum olan böbrek naklinde, ciddi sorunlar da ortaya çıkıyor'' dedi.

2 KOL 2 BACAK NAKLİNİ KALP KALDIRMAZ

Organ nakilleri sırasında vücudun bağışıklık sisteminin zayıflatıldığına da dikkat çeken Atay, ''Organ nakli yapılan hastanın bağışıklık sistemi zayıflayınca enfeksiyon riski artıyor. Bir hastaya 2 kol ve 2 bacak naklederseniz kalp bu yükü kaldıramaz. Bağışıklık sistemi zayıflayan hasta hayatını kaybedince ise 'mantar enfeksiyonundan kaybettik' demek de doğru olmaz. Bu risklerin olduğu bilinmelidir'' diye konuştu.

AHLAKİ SIKINTILAR

Atay, suni döllenme ve tüp bebek teknolojisinin giderek yaygınlaşmasıyla hukuki ve ahlaki sorunları da ortaya çıkmaya başladığını, yasal düzenlemelerin ülkelere göre farklılık gösterdiğini, eşcinsellerin bile çocuk sahibi olabildiklerini ancak daha sonra çok önemli ahlaki sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti.