Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi'nde sabah 06.30'dan itibaren hazırlıklara başlandı. Cezaevi kapısı önünde çok sayıda robocop jandarma görev aldı. Ayrıca kapı önüne basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf çekmesini engellemek için 4 cezaevi ring aracı ile perdeleme yapıldı. Polis ekipleri de cezaevi çevresinde ve yol güzergahlarında güvenlik önlemi aldı. Saat 08.15'de cezaevine getirilen 3 otobüs avluya alındı. Her biri 45 kişilik olan otobüslere tutuklu ve hükümlü çocuklar bindirildi. Bir saat kadar süren çalışmanın ardından otobüsler, eskortlar eşliğinde Ankara'ya doğru hareket etti. Bu sevkiyatta yaklaşık 135 çocuğun nakli yapıldı.




--- KUTU ---

İddialar geçen yıl gündeme geldi


POZANDI M Tipi Çocuk Cezaevi'nde tecavüz, taciz ve işkence iddiaları ilk kez geçen mayıs ayında gündeme geldi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu bu iddiaları yerinde inceledi. Adalat Bakanlığı da soruşturma açtı. Dosya Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na, oradan da Pozantı Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilerek soruşturma başlatıldı. Bu arada Cezaevi 1. ve 2. müdürleri başka illere atandı. Ancak atamalarda 'terfi ettirildikleri' öne sürüldü. Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma uzayınca iddialar geçen ay yeniden alevlendi. Bakanlık yeniden bir müfettiş görevlendirdi. Ancak iddialar medyada geniş yer bulup kamu oyunun dikkatini çekince, Bakanlık bu kez bir müsteşar yardımcısı ve bir genel müdürü de Pozantı'ya gönderdi. 5 CHP'li milletvekilinden oluşan heyet de Pozantı'daki cezaevine gidip, incelemelerde bulundu, rapor kamuoyu ile paylaşıldı. 2 Mart'ta Adalat Bakanı Sadullah Ergin bu cezaevindeki çocukların Ankara Sincan Cezaevi'ne nakledileceğini, 4 cezaevi yöneticisinin görevden alınıp, haklarında idari soruşturma başlatıldığı açıkladı. 4 gün sonra da nakiller başladı.

RAPORDAKİ İDDİALAR

İHD Mersin Şubesi ve İHD Vakfı yöneticileri, çocukların iddiaları üzerine yaptıkları görüşmeler ve araştırmaları 30 Haziran 2011'de rapor haline getirmiş, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

"Çocuklar, özellikle Pozantı Cezaevi'nde oldukları süreçte, çırılçıplak soyunma, hakaret, aşağılama, öldürme tehdidi, anlamsız itaat etmeye zorlanma, dayak, elbiselerinin ellerinden zorla alınması, geceleri uyurken üzerlerine soğuk su dökme, 8 kişilik koğuşlarda 11-12 kişi tutulma işkencelerini görmüşlerdir. Bu işkenceler hem cezaevi görevlileri tarafından, hem de görevlilerin talimatı ile koğuş sorumluları 'adli tutuklular' tarafından gerçekleştiriliyormuş. 14 yaşlarında bir çocuğa cinsel taciz/tecavüzde bulunma gibi eylemlerde bulunulduğu, bunun idare tarafından bilindiği, ama göz yumulduğu ifade edilmiştir."