Adana Adliye Sarayı önünde toplanan Halkların Demokratik Kongresi, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği, Adana Tabip Odası ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyesi yaklaşık 150 kişi 'Çocuklara işkence, taciz ve tecavüzün adresi Pozantı ve Kürkçüler Cezaevi' yazılı pankart açtı.

Hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Çağdaş Hukukçular Derneği Sözcüsü Serpil Aslan, Adalet Bakanlığı'nın terör suçundan tutuklu çocuklarla diğer suçlardan tutuklu olanların aynı koğuşlarda kalmaya zorlanarak işkence, taciz ve tecavüz olaylarına zemin hazırladığını ileri sürdü. Bu uygulamanın yasaya aykırı olduğunu savunan Aslan, "Bu uygulamanın hak ihlallerine neden olacağı endişesi ve şikayetler, daha önce de insan hakları savunucuları tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Buna rağmen Adalet Bakanlığı bu uygulamada ısrarcı olmaya devam etmektedir. Pozantı'daki çocuk cezaevinde yaşanan işkence, kötü muamele, taciz ve tecavüz olaylarından cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığı sorumludur" dedi.

BAKAN ERGİN'E İSTİFA ÇAĞRISI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i istifaya çağıran Aslan, şöyle konuştu:

"Buradan AKP hükümetine, hapishanelerden sorumlu Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sesleniyoruz; toplumsal eylemlerde polise taş attığı gerekçesiyle 'taş atan çocuklar yasası' çıkartacaksınız, yüzlerce çocuğu tutuklayacaksınız. Sorumluluğunuzda bulunan hapishanelere koyacaksınız ve orada çocuklarımızın hayatlarını karartacaksınız. Buna asla sessiz ve seyirci kalmayacağız. O çocuklar bizim geleceğimizdir. Geleceğimizi, işkence merkezi hapishanelerinizde karartamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz."

Yapılan basın açıklamasının ardından grup adına Avukat Tugay Bek, suç duyurusu dilekçesini, Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi. Müştekiler bölümü boş bırakılan dilekçenin şüpheliler bölümününde ise 'Pozantı Çocuk Cezaevi'nde görevli kurum yöneticileri ve görevli memurlar' yazıldı.