"Kafes Eylem Planı", “Amirallere Suikast iddiası", “2. Amirallere Suikast iddiası", “2. Poyrazköy" ve “ÇYDD" davalarının birleştiği Poyrazköy davası dün görüldü.


DAVAYI SÜRÜNCEMEDE BIRAKILMAK İSTENİYOR


İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 11’i tutuklu 84 sanık yargılandığı davanın dünkü duruşmasında bazı sanıkların avukatları reddi heyet talebinde bulundu. Avukatların talebini yerinde bulmayan mahkeme, bu talebin dosyayı sürüncemede bırakma amacında olduğunu kaydetti. Reddi heyet talebi değerlendirilmek üzere bir üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.


AVUKATLARA, ARA KARAR İLE CEVAP VERİLDİ


Duruşma tutanağında, avukatların mahkeme heyeti hakkında reddi hakim talebinde bulunduğu belirtildi. Avukatların lehe delillerin toplanmadığı, dosyanın uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesi, dosyanın Askeri Yargıtay Başsavcılığı’na gönderilmesi ve bilirkişi raporları alınması gibi taleplerinin kabul edilmediği yönündeki iddialarına cevap veren mahkeme, 84 sanıklı dosyanın 205 klasörden oluşan kapsamlı bir dosya olduğunu belirtti. Delillerin toplanması ve davanın yürütülmesinin belirli bir plan dahilinde yapıldığını ifade eden mahkeme, dosyanın hacimli olması nedeniyle işlem karmaşasına ve eksikliğe sebebiyet verilmemesi için özen gösterildiğini vurguladı. Delillerin toplanmasının bir takvime bağlanmasının avukatların taleplerini görmezden gelme veya heyetin tarafsızlığından şüphe duyulması anlamına gelmediğini kaydeden mahkeme, verilen tüm kararlara karşı yasal yolların da açık olduğunu hatırlattı.


REDDİ HAKİM TALEBİ HAKLI BİR NEDENE DAYANMIYOR


Bu nedenlerle avukatların reddi heyet taleplerinin haklı bir nedene dayanmadığını ifade eden mahkeme, bu talebin dosyayı sürüncemede bırakmaktan ibaret olduğu kanaatine varıldığını kaydetti.


TUTUKLU SANIKLARIN TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ


Mahkeme, tutuklu sanıklar Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay, Deniz Cora, Ümit Metin, Kemalettin Yakar, Hüseyin Hançer, Mehmet Cem Çağlar, Erdinç Yıldız ve Behçet Altıntaş’ın tutukluluklarının devamına karar verdi.


YASAL DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE MAHKEME BAŞKANI ŞERH KOYDU


Ancak Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Mehmet Cem Çağlar, Erdinç Yıldız ve Behçet Altıntaş’ın tutukluluk hallerinin devamına kararına şerh koydu. Sanıkların silahlı terör örgütüne yardım suçundan yargılandığını hatırlatan Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu, üçüncü yargı paketinde yer aldığı belirtilen örgüte yardım etmek suçunda yapılan değişikliği dikkate aldı. Yılmazabdurrahmanoğlu, “Sanıklara isnat edilen suçların mahiyeti, tutuklu kaldıkları süre ve yine aynı yasa ile ilgili TBMM’de devam eden yasal çalışmanın kapsamı nazara alınarak ilerde mağduriyetlerine de meydan vermemek amacıyla her üç sanığın tahliyesi görüşünde olduğumdan bu sanıklar ile ilgili tutukluluk hallerinin devamı yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne muhalifim" dedi.


ÖRGÜTÜ YARDIM SUÇUNDA İNDİRİM


Yürürlükteki TCK, örgüte yardım edenlerin de örgüt üyeliği suçundan cezalandırılmasını öngörüyor. 3 yargı paketinde yer aldığı belirtilen ve TBMM’de kabul edilen değişiklikle örgüte yardım suçundan yargılananlara verilen cezalarda indirime gidilecek.


(BB)