Selahattin GÜNDAY/İSTANBUL, Poyrazköy davasının 21. duruşması 2 Temmuz’da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmada bazı sanıkların avukatları reddi heyet (Başkan dahil 3 hakimin de reddi) talebinde bulundu. Avukatların talebini yerinde bulmayan mahkeme bu talebin dosyayı sürüncemede bırakma amacında olduğunu ifade etti.


TALEP ÜST MAHKEMEYE GİTTİ


Avukatların bu talebi üzerine, reddi heyet talebi bir üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Davanın görüldüğü İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, talebin sonucunu beklemeye başladı.. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 8’i tutuklu 84 sanıklı davanın akibetiyle ilgili kararını üst mahkeminin kararını açıklamasından sonra verecekti ama bu karar açıklanmadığı için süreç durdu.


MAHKEME İKİ AYDIR TALEBİ DEĞERLENDİRMEYE ALMADI


Mahkeme, dosyanın kalabalık olması nedeniyle Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nın en büyük salonunda duruşmayı yapmayı planladı. Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu da, dosyanın üst mahkemeden gelme ihtimaline karşı 2 kere gün belirledi ve salonu ayırttı. Ancak dosyanın gönderildiği üst mahkeme, yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen henüz reddi heyet talebiyle ilgili bir karar verilmedi.


GEREKÇE; HAKİMLERİMİZ İZİNDE


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçe olarak ise hakimlerinin yıllık izinde olması nedeniyle heyet oluşturamamasını belirtti. Bu nedenle bazı sanıkların 3 yılı aşkın tutuklu olduğu dosyada 2 aydır üst mahkemede bekliyor. Tutuklu 8 sanık da cezaevinde yargılama yapılacak günü beklemeye devam ediyor. Ancak aynı mahkeme, komisyon tarafından başka mahkemelerden geçici olarak atanan üyeler ile duruşmalarına devam ediyor.


KOMİSYON, EKSİK HEYETE HAKİM ATAYABİLİYOR


Öte yandan üyeleri izinde olan mahkemenin heyet oluşturabilmesi için Adalet Komisyonu tarafından hakim atanıyor. Komisyon tarafından atanan hakim ile mahkeme işlerine devam edebiliyor.


 


SG