Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü tarafından zabıta ekiplerine toplumsal olaylarda korunma ve müdahale eğitim tatbikatı yapıldı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bahçesinde yapılan eğitimde, özellikle yıkım olaylarında zabıtanın nasıl hareket etmesi gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. Eğitimlerde ilk olarak zabıtalara insan hakları anlatıldı, ardından kask, kalkan ve biber gazı kullanımına ilişkin pratik eğitim yapıldı. Gerçeği aratmayan eğitimde, gösterici kimliğine bürünün polisler alanda bulunan taşları zabıta personeline attı. Gösterici kimliğe bürünen polisler sloganlar atarken, tatbikat sırasında plastik mermiler sıkılan zabıtalar taş yağmuruna maruz kaldı.

Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli Baş komiser tarafından eğitim alan zabıtalar, bir süre sonra kendi başlarına eğitimlerini devam ettirdi. Zabıtalar, komiserlerinin verdiği 'Zabıta cop çek' komutu ile, cop çekerek müdahale konusunda öğrendiklerini tekrarladı. Eğitimde, zabıta komiseri çember oluşturan zabıtaların ortasına geçen biber gazıyla 'acı testi' uyguladı. Zabıtaların ayak ve yüzlerine püskürtülen biber gazlarından kaçmaması için sık sık talimat veren komiser, "Bu gazlardan kaçmak yok. Bunlara alışmanız gerek" dedi.

Gözleri yaşaran zabıtalar, acı testini başarıyla geçmesinin ardından hep birlikte yüzlerini yıkamak için musluklara koştu.



AL(HK/İD)