Diyarbakır Valiliği ile Emniyet Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan SODES destekli 'Gelecek elinizde meslek rehberi' projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müdürlüğü'ndeki tanıtım toplantısına Vali Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, projeyi hazırlayan Bağlar İlçe Emniyet Müdürü Dr. Sıdık Ekici, kurum müdürleri, polisler ve öğrenciler katıldı. Projeyi yaklaşık 1 yıl değişik kaynaklarlardan yararlanarak hazırladığını kaydeden Dr. Sıddık Ekici, kent merkezi ve ilçeler için yaklaşık 40 bin adet basılan kitapçıklarda ilköğretim ve lise öğrencilerinin gelecekte seçebilecekleri mesleklere ulaşabilmeleri için nasıl bir yol çizmeleri gerektiğinin anlatıldığını söyledi. Birçok öğrencinin Türkiye'nin sunduğu fırsatlardan haberdar olmadığını belirten Ekici şunları kaydetti:

"Meslek rehberlerinin hazırlanmasındaki amacımız değerli gençlerimizi ülkemizin sunduğu fırsatlar ve imkanlardan haberdar etmektir. Ülkemizde pek çok parasız yatılı eğitim imkanı olması nedeniyle coğrafi bölge, sosyal statü, düşük gelir gibi hususlar iyi bir geleceğinizin olmasına kesinlikle engel teşkil etmemektedir. Ben bir köy çocuğuyum; o zamanlar geleceğimle ilgili karar vermekte çok zorlandım çünkü ne gibi fırsatlar olduğunu bilmiyordum. Bu rehberler sayesinde seçeceğiniz mesleklerle ilgili her türlü soru ve öneriler bulunmakta."

'EN BÜYÜK ZENGİNLİK İNSANDIR'

İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ise projenin amacının gençler için seçenekler, fırsatlar ve umutlar yaratmak olduğunu ve bu nedenle rehber hazırlandığını söyledi. Sağlam, "Ülkemizin en büyük zenginliği petrol, altın, maden değil; en büyük zenginlik insandır. İnsan altından daha önemlidir. Dolayısıyla geleceğimizin en büyük garantisi gençlerimizdir. Ama şartların olumsuzluğu, imkanların bilinmezliği, bir kısım olumsuzluklar, bazen bu zenginliğimizi heder edebilmektedir. Bu gençlik kaybolmasın, geleceğe güvenle yürüsün, milletimizin de umudu oluşsun diye böyle bir çalışmayı hedefledik. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerimizin geleceğe daha umutlu bakmalarını sağlamak için bu rehberi hazırladık. Gelecek gerçekten elimizde ama geleceği elimize alabilmemiz için işin doğrusu bir hedefimizin olması lazım. Bilinçli çalışarak ne yapacağımıza karar vererek onun üzerine yürümemiz gerekiyor."

HEDEF SON SINIFTA BELİRLENİYOR

Vali Mustafa Toprak, salondaki gençlere seslenerek, onlardan önemli beklentileri olduğunu söyledi. Vali Toprak, şunları kaydetti:

"Bizim beklentimiz sizlerin gelecekte iyi bir meslek sahibi olarak ve geleceğe ümitle bakarak, gelecekten umut ışığı içerisinde hayata sımsıkı sarılmanız, mutlu olmanızdır. Anne ve babalarınızla birlikte aile ortamında mutlu yaşamanızdır. Bizim dileğimiz budur. Biz bir ortam içerisinde, il içerisinde, devletin içerisinde sıcacık bir ortam içerisinde yaşıyoruz. O zaman devletimizi de, ülkemizi de, annemizi de babamızı da yüceltecek işlere imza atmak durumundayız. Biz bunun da yükümlüsü ve sorumlusu da olduğumuzu gönlümüzde hissediyoruz. Bu proje için bana geldiklerinde dediler ki bu öğrencilerimiz imkansızlıklar, yoksulluklar, sıkıntılar içerisinde ailelerinin imkanları, devletimizin imkanları ile bir noktaya gelmeye çalışıyorlar. Ama bu çocuklar son sınıflara geldiklerinde hedeflerini ortaya koyuyorlar. Yani sınav heyecanlarıyla son anda buraya şuraya gidiyorlar. Ama bu iş bir hedeftir, bu bir umuda yolculukta hazırlanma meselesidir. Plan, program, hedef, düzenli çalışma işidir. Bu çalışmayı onun için ben de çok önemsedim."

Konuşmaların ardından öğrencilere rehber kitaplar dağıtılırken, bazı öğrenciler polis motosikletlerine binerek kask takıp hatıra fotoğrafı çektirdi.



CA,SS(GG/CK)