Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde 'Kahvehanelerde Madde Kullanımı Farkındalığı Projesi' için tanıtım toplantısı düzenlendi. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube (KOM) Müdürü İbrahim Altıntaş, babalara ulaşmada kullanabilecekleri en önemli mekanlar olarak tespit ettikleri kahvelerde özel olarak tasarladıkları iskambil kartları ve okey ıstakalarına yapıştırılacak şekilde yaptıkları stickerlerle madde bağımlığına karşı farkındalık oluşturmaya çalışacaklarını söyledi. Altıntaş, şöyle dedi:

"Bu kapsamda okullarda ve talep edilen kurumlarda uzman personellerimizle uyuşturucu ve madde bağımlılığı konularında eğitici seminerler veriyoruz. Okullardaki seminerlere anneler geliyor. Çocuklar üzerinde büyük etkisi olan babalar ise gelmiyor. 'Babalara nasıl ulaşabiliriz?' diye düşünürken kahveleri tespit ettik. Babaların önemli bir bölümünde kahve alışkanlığı olduğunu gördükten sonra 'Kahvehanelerde Madde Kullanımı Farkındalığı Projesi'ni geliştirdik. Proje kapsamında hazırladığımız iskambil kağıtlarında 52 farklı tema Emniyet Müdürlüğü grafik ve bilgisayar programları uzmanları tarafından oyun kağıtları üzerine tasarlandı. Bu kağıtların üzerinde madde kullanımı ve bağımlılığın önlenmesini ifade eden sloganlar ve çeşitli fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca okey ıstakalarına yapıştırılmak üzere de aynı amaçla 6 farklı temanın işlendiği stikırlar tasarladık. Proje kapsamında hazırlanan 2 bin 200 deste oyun kağıdı il merkezi ve ilçelerdeki toplamı 81 olan tüm kahvehanelere dağıtılacak."

MADDE BAĞIMLILIĞI DÜNYANIN SORUNU

Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel ise, madde bağımlığının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de başta gençler herkesi etkileyebilen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları bulunan sorun olduğunu söyledi. Yüksel, "2010 yılında 22 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda 10 bin 729 kilogram uyuşturucu esrar maddesi, 13 gram muhtelif uyuşturucu maddesi ve 12 sentetik hap ile birlikte yakalanan 85 kişiden 14'ü tutuklandı. 2011 yılında ise, 44 operasyon düzenlendi ve bu operasyonlarda 8 bin 709 kilo esrar,  845 gram muhtelif uyuşturucu madde ve 497 sentetik hap ele geçirildi. Yakalanan 165 şahıstan 39’u tutuklandı. 2012 yılının ilk 11 ay içerisinde ise 69 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 59 bin 501 kilogram esrar, 14,7 gram muhtelif uyuşturucu madde ve 156 sentetik hap ele geçirildi. Yakalanan 308 şahıstan 40’ı ise tutuklandı."

KAHVELER ÖNCEDEN OKUNAN YERLERDİ

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü ise, kahvelerin geçmişte okunan ve bilgi alınan yerler olduğunu, günümüzde oyun oynanan mekanlar haline dönüştüğünü hatırlattı. Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği olarak Emniyet Müdürlüğü’nce geliştirilen  projeyi desteklediklerini ifade eden Ördü, proje ile insanların kahvehanelere bakış açısının değişmesini de ümit ettiklerini belirtti.



AK(OE/İD)