Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Basın Sözcüsü Ahmet Akkaya, Çukurova Üniversitesi'nde yürütülen operasyonla ilgili açıklama yaptı. Akkaya, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturmada 37 adresin eş zamanlı arandığını, hakkında yakalama kararı verilen 15 kişinin gözaltına alındığını, Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun evinin ve makamının arandığını, ancak hakkında gözaltı kararı bulunmadığını söyledi.

Açıklamada, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca Çukurova Üniversitesi'nde yapılan ihalelerle ilgili olarak haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, resmi belgede sahtecilik, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, rüşvet, tehdit, görevi kötüye kullanmak suçlarından soruşturma yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"15.06.2012 tarihi itibarıyla şüphelilerin ikametlerinde, özel işyerlerinde, Çukurova Üniversitesi'nin idari birimlerinde, Rektör Alper Akınoğlu'nun ikameti ve makamı dahil olmak üzere toplam 37 adreste eş zamanlı arama yapılmıştır. Şuan itibarıyla soruşturma kapsamında 15 şüpheli gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanların bir kısmı üniversitenin idari personeli, diğer kısmı ise iş yapan müteahhitlerdir. Rektör Alper Akınoğlu hakkında herhangi bir gözaltı kararı bulunmamaktadır. İl dışında yakalanan ve gözatına alınan şüpheliler Adana'ya sevk edilecektir."

Gözaltına alınan şüphelilerden Yapı İşleri ve Teknik Dairesi Şube Müdürü Remzi Çalışır, Rektörlük'te uzman kadrosuyla çalışan ve Rektör Akınoğlu'nun yakın çalışma kadrosunda yer aldığı bilinen Emel Soyçelik, yolsuzluk iddialarını ortaya atan isimlerden müteahhit Cumali Kurtar, Yapı İşleri Dairesi'nde görevli memurlardan Bülent Tutar ve Özgür Demir Adlı Tıp Kurumu'ndaki sağlık kontrollerinin ardından, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

'REKTÖRLE BİRLİKTE SUÇ İŞLEDİK, BİZİ YARGILAYIN'

Çukurova Üniversitesi'ndeki yolsuzluk iddiaları 2010 ağustos ayında Kurtar İnşaat'ın sahibi müteahhit Cumali Kurtar tarafından gündeme getirilmişti. Bugünkü operasyonda gözaltına alınan kişiler arasında yer alan Cumali Kurtar, 2 yıl önce Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunup, Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun, 'ihalelere fesat karıştırdığını, irtikap suçu işlediğini, resmi belgede sahtecilik yaptığını, görevini kötüye kullandığını' öne sürmüştü.

Kurtar o günlerdeki açıklamalarında 7 yıllık süreçte üniversitede 15 milyon liralık 49 iş yaptığını, usulsüz işlemlerin bazılarında kendisinin de bazı zorunluluklar nedeniyle yer aldığını, payına düşen hesabı vermeye hazır olduğunu söylemişti.

İtiraflarda bulunan ve "Rektörle birlikte suç işledik, bizi yargılayın" diyen Cumali Kurtar, 200 bin liralık iş karşılığı üniversitenin kendisine 1 milyon 250 bin lira ödediğini, aldığı bu paradan Rektör'ün talimatı ile bir kişiye 270 bin lira verdiğini, bazı üniversite görevlilerinin zimmet paralarını ödediği gibi çeşitli iddialarda bulunmuştu. Kurtar, "Bu suç duyurusunu yaparak, gelecekte aynaya baktığımda en azından yüzüm kızarmayacak" demişti.

Prof. Dr. Akınoğlu ise iddia sahibi müteahhide verdikleri cezalar nedeniyle kendilerine husumet beslediğini, bu iddialarının gerçek dışı olduğunu savunmuştu.