Aydın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde vatandaşların asayiş olaylarına karşı bilinçlendirilmesi ve duyarlılık oluşturulması için birçok örnek projeyi hayata geçirdi. Farklı çalışmalar kapsamında konut ve işyerlerini kapı kapı dolaşan polis ekipleri, onbinlerce broşür dağıttı. Polisin dağıttığı broşürlerin çoğu, okunmadan buruşturulup çöpe atıldı.

İLGİNÇ YÖNTEM

Daha önce gerçekleşen birçok projede benzer tablolarla karşılaşan polis, sürücü ve yolculara yönelik başlattığı yeni çalışmasında, kentte bir ilke imza attı. Dağıtılan broşürlerin dikkat çekmesi ve okunmasını hedefleyen polis ekipleri, 'trafik ceza makbuzu' şeklinde broşür hazırlattı. Bir yüzü ceza makbuzu şeklinde uyarlanan broşürler, polis ekipleri tarafından tek tek park halindeki araçların sileceklerine iliştirildi. Şakanın inandırıcılığının artırılması için ceza makbuzuna benzetilen bölümdeki boşluklara araçların plakaları, ceza maddesi ve tutarları yazıldı. Uygulama yapan polislerin, gerçekten ceza yazdığını zanneden sürücüler, cezayı iptal ettirmek için polise uzun süre dil döktü. Eline aldığı ceza makbuzuna benzer kağıdın bilgilendirme amaçlı broşür olduğunu uzun süre fark edemeyen sürücüler, ilginç görüntüler ortaya koyarken, bazıları cezayı nasıl ödeyeceğini sordu. 'Trafik Ceza Tutanağı' başlıklı broşürü eline alan sürücüler, altta yazan 'Şaka' ibresini fark edemedi. Polis ekiplerinin şakayı açıklaması ve proje hakkında bilgi vermesiyle sürücüler rahat bir nefes aldı.

HEM KENDİSİ HEM DE ANNESİ İNANDI

Polisin aracının camına iliştirdiği broşürü ceza makbuzu sanan Melike Atasal da, park yasağından ceza yediğini düşünerek heyecana kapıldı. Aracını yanlış yere park etmediğini söyleyip otomobilinin başındaki polisin yanına gelen Atasal, annesiyle polise itiraz etti. Cezanın şaka olduğunu öğrenen Atasal, "Polisleri aracımın başında görünce bana ceza yazdıklarını düşündüm. Uygulamayı çok doğru buluyorum. Daha önce karşılaştığım bazı olayları polisi arayarak ihbar ettim" diye konuştu.

SÜRÜCÜ VE YOLCULARA UYARI

Proje kapsamında sürücülere dağıtılan broşürlerde şu uyarılar yer aldı:

"Bu bir ceza makbuzu değil, sadece bir uyarıdır. Araç içerisinde dışarıdan görülecek şekilde değerli eşyalarınızı bırakmayınız. Aracınızdan kısa süreli bile olsa ayrıldığınızda, kontak anahtarını araç üzerinde bırakmayınız ve aracınızın kapılarını kilitleyiniz. Araçlarınızı park yasağı olamayan, yaya ve araç trafiğini aksatmayacak şekilde güvenli yerlere park ediniz. Trafik kurallarına lütfen uyunuz. Kendi can güvenliğiniz için emniyet kemerinizi mutlaka takınız. Şüphelendiğiniz her durumda lütfen 155 Polis İhbar hattını arayınız."

'Şaka Trafik Cezası' uygulaması kapsamında 7 bin broşür bastıran Aydın Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, bu yolla 25 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor.



CU(İÖ/COŞ)