Kırkareli Cumhuriyet Mahallesi, Süpürgeciler Sitesi'nde Kurban Bayramı için canlı hayvan pazarı kuruldu. Özellikle bayramlarda sahte paranın en çok kullanıldığı canlı hayvan pazarı için önlem alan Kırklareli polisi, yurt dışından ithal edilen sahte banknot test kalemini besicilere dağıttı. Küçükbaş hayvanların 600 lira ile bin lira arasında değişen fiyatlarla satıldığı pazar son 2 gündür artan yağmur yağışı ve yaşanan seller nedeniyle rağbet görmedi. Bir çok besicinin büyükbaş hayvanları başka illerde satmak istemesi, pazarda sadece 3 büyükbaş hayvanın kalmasına neden oldu. Yem fiyatlarından yakınan büyükbaş hayvan besicileri de hayvanları 4- 5 bin liradan satışa sundu. Besicilerden Kadir Durgun, bu yıl kurban piyasasının durgun geçtiğini ifade ederek “Bu sene kurban piyasası bozuk, üretici mağdur. Girdiler çok yüksek. Çoban parası, yem fiyatları ile her taraftan tokat yiyoruz. Fiyatlar bu sene 600 liradan başlıyor. Kilo ile veriyoruz vatandaş almıyor. Bayramına 2 gün kala hayvan pazarından umduğumuzu bulamayacağız” dedi.

Merkeze bağlı Kuzulu Köyü’nden Şenol Filiz ise keçilerini olumsuz hava şartlarından korumak için kamyonetinin arkasında tuttuğunu belirterek, “Şartlar böyle ben de hayvanlarımı buradan satıyorum. Umduğumuzu bulacağımızı düşünmüyorum ama yine de kısmet diyerek getirdim. Beklediğimiz hareket yok. Keçi fiyatlarımız 400 ile 500 lira arasında değişiyor" diye konuştu.

SAHTE PARAYI KALEM TESPİT EDECEK

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü tarafından yurt dışından getirilen sahte para test kalemi için ilk etapta 300 esnaf ve hayvan pazarındaki üreticiye dağıtıldı. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri hayvan satıcıları ve esnafı bilgilendirerek sahte parayı belirleyen kalemi nasıl kullanacaklarını anlattı.

KALEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü tarafından il merkezi ve Lüleburgaz İlçesi’nde esnafa dağıttığı kalemle paranın üzerine x işareti çizildiğinde açık sarı renk belirse paranın sahte olmadığı belirleniyor. Eğer çizilen çizgi siyah olarak belirirse paranın sahte olduğu tespit ediliyor. Polis, sahte parayla karşılaşılması durumunda hemen 155 Polis İmdat telefonundan bilgi verilmesini istedi.



AÜÜ(LK/AAA)