Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'nde dün meydana gelen olayda YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya'yı protesto etmek için bağıran Can Ersoy ile Ayçe Yılmaz adlı öğrencilere polis müdahalede bulunmuştu. Sivil polisler bağıran iki öğrencinin ağızlarını elleriyle kapatmıştı. 2 sivil polis, Can Ersoy'u önce omuzlarda taşımış, ardından da karga tulumba götürmüştü.

Gözaltına alınan Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 3'ncü sınıf öğrencisi Can Ersoy (26) ile aynı fakültenin 1'inci sınıf öğrenci Ayçe Yılmaz'ın (19) götürüldükleri Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alındıktan sonra dün akşam saatlerinde cumhuriyet savcılığının talimatıyla serbest bırakıldıkları belirtildi.

Sivil polislerin omuzlara almasıyla gündeme gelen Can Ersoy, olaya kendisinin de çok şaşırdığını söyledi. Kendisinin Gençler Meydana İnisiyatif Grubu üyesi de olduğunu belirten Ersoy şöyle konuştu:

"YÖK başkanının üniversitemize geldiğini öğrenince rektörlük önüne gittik. Bizim de taleplerimiz vardı. Bir süredir zaten dile getiriyorduk. Gerçekten parasız eğitim istiyoruz. Ben ikinci öğretim öğrencisi olarak 578 lira harç ödedim. Rektörlük önünde bir anda polisler etrafımızı sardı. Ağzımızı kapattılar. O arada ben de ne olduğunu anlamadan polislerin omuzlarındaydım. Bir süre omuzlarda götürdükten sonra yine karga tulumba götürmeye devam ettiler. Ağzımın yanlarında parmak izleri çıkana kadar kapattılar. Susturmaya çalıştıkları şey sadece biz değildik. Polislerin omuzlarındayken ne olduğunu anlayamadım, şaşkındım. Genelde karga tulumba götürülen, dövülen, yumruk atılan, tekme atılan pozisyondayken bir anda omuzlarda olmak ilginç bir duygu. Ancak taleplerimizi söylemek için de güzel bir yer olduğunu fark ettim. Yüksek bir yerdeydim ve parasız eğitim talebimi oradan da anlatıyor oldum."

Can Ersoy ile birlikte gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan Ayçe Yılmaz da "Kendi üniversitemde bir talebim var ve söylemeye çalışıyorum ama YÖK başkanı, benim başkanım kaçıyor. Okulda öğrenciden çok sivil polis dolaşıyor. Gözaltına alınırken arkadaşımı polislerin omuzlarında gördüm. Tamamen üniversitelerde öğrencilere ne gözle bakıldığının, rektörlerin öğrencilerin söz haklarına nasıl saygı duyduğunun bir görüntüsüydü. İki yıl önce Işıl Kurt arkadaşımız ayaklar altındaydı, şimdi Can arkadaşımız omuzlar üzerinde. Çok şaşırmadım çünkü hiçbir şeye şaşıramayacak bir hale geldik" diye konuştu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4'ncü sınıf öğrencisi Işıl Kurt (24) ise, dün Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'ne geldiğini, ancak içeri alınmadığını söyledi. Daha önce kendisinin gözaltına alınırken basın mensuplarının ayaklar altında olduğunu gösteren fotoğrafının çeşitli gazetelerde yayınlandığını anlatan Işıl Kurt şunları kaydetti:

"YÖK Başkanının Anadolu Üniversitesi'ne geldiğini öğrendik. Aslında burada birlikte bir çalışma yapacaktık, YÖK başkanına taleplerimizi iletmek istiyorduk. Ben Osmangazi Üniversitesi öğrencisi olduğum için Anadolu Üniversitesi'ne alınmadım. İnsanın aklında bir soru işareti bırakıyor. Niye başka bir üniversitenin öğrencisi giremesin. Daha önceden benim polislerin ayaklarının altında bir fotoğrafım çıkmıştı. Şimdi arkadaşım biraz intikam mı almış oldu, omuzlar üzerine çıktı. Burada esas mesele öğrenciler niye bu kadar sık gözaltına alınıyor."