Olay, geçen 19 Ocak'ta merkez Seyhan İlçesi Barbaros Mahallesi Eminağa Caddesi'nde meydana geldi. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Güven Timleri,  birçok suçtan aldığı 17.5 yıl hapis cezasını çektiği Osmaniye Cezaevi'nden firar eden 27 yaşındaki Şefik Akyürek'in saklandığı bilgisine ulaştı. Bölgede çalışma yapan sivil polisler, Şefik Akyürek'i parkta otururken gördü. Yakalanacağını anlayan Akyürek, "Bunlar polis; içimize kadar girmişler, KCK operasyonu yapıyor, polislere ölüm" diye bağırınca ortalık karıştı. Galeyana gelen bir grup, Akyürek'i kurtarmak için sivil polislere saldırdı. Akyürek kargaşadan yararlanıp kaçarken, polis memurları linçten kurtulmak için bir kuyumcuya sığınıp kepenklerini kapattırdı. Zor durumdaki polislerin telsizden yardım isteği üzerine bölgeye gelen resmi ve sivil ekipleri gören saldırganlar ara sokaklara kaçtı.

Güvenlik kamerasının kayıtlarını inceleyen polis, saldırıyı gerçekleştiren 8 kişi ile firari şüpheli Şefik Akyürek'i yakaladı. Akyürek cezaevine gönderilirken, tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar Necati Can (19), Şehmuz Kızılkaya (25), Mehmet Ürünveren (29), Şahin Akbaş (20), Ramazan Akbaş (29), Ayhan Tunç (29), Ali Yıldırım (28), Şefik Akyürek (27) ve Adem Taşgir (24) hakkında 'görevi yaptırmamak için direnme, mala zarar verme' suçlarından 9'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Şeymus Kızılkaya, "Ben sırf kalabalığa yönelik duyduğum merakın kurbanı oldum" dedi. Ayhan Tunç ise "Ben kalabalığın yanına gidip, ne olduğunu öğrenmeye çalıştım. Kimseye taş atmadım" diye konuştu.

Necati Can da "Tanımadığım bir kişi bana 'Lan şerefsiz mahallemizin kadınlarını taciz ediyorlar, ne duruyorsun?' deyince işyerinin kapısına tekme vurup taş attım. İçeridekinin polis olduğunu bilseydim kesinlikle yapmazdım. Pişmanım" diye kendini savundu.

Mahkeme hakimi, sanıklardan Necati Can, Şehmuz Kızılkaya, Mehmet Ürünveren ve  Şahin Akbaş'a 'görevli memura nitelikli mukavemet' suçundan 1'er yıl 1'er ay 10'ar gün hapis cezası verdi. Şahin Akbaş'ın cezası ertelendi. Diğer 5 sanık ise delil yetersizliğinden beraat etti.

Polisleri kepenkleri kapattırarak kurtaran işyerinin sahibi şikayetinden vazgeçtiği için 'mala zarar verme' davasının ise düşürülmesine karar verildi.



MKA(OA/SS)