Asayiş Daire Başkanı Mehmet Tüzel, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Silah Ruhsat Şube Müdürü Oykun İlgin tarafından gerçekleştirilen 'Hava Ceylanı' projesini başarılı buldu. DHA'ya konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Asayiş Daire Başkanı Tüzel, şöyle konuştu:

"Faydalı ve doğru bir şey yapmışız ki diğer illere örnek olmaya başladı. Aslında yaptığımız yeni bir şey keşfetmek değil. İnternette bunla ilgili araştırma yapıldığı taktirde buna benzer versiyonlar görülebilir. Ancak biz bunu suçla mücadelede kullanma kabiliyetini sağlayacak fonksiyonlar ilave ettik. Bunu başardık. Diğer iller de bu ve buna benzer projeleri teknolojinin imkanından yararlanarak hayata geçirebilir. Biz Erzincan’da model uçağı seçerken, Şanlıurfa da drone modelini seçmiştir."

Tüzel, Erzincan’ın coğrafi konumu itibari ile dağınık bir yerleşim merkezi olması nedeniyle tasarladıkları model uçakla, uzak mesafeli görünürlülüğü arttırmak, havadan uzağı yakınlaştırmak, olası sahte ihbarlarla polisi başka yerlere çekip tuzaklama yöntemlerinin önüne geçmek istediklerini anlattı. Tüzel şunları söyledi:

"Erzincan'da yaptığımız model uçağa sis ve ses bombası atacak özellik kazandırdık. Üzerine kamera ve paraşüt taktık. 300 metre mesafeden görüntü aktarımını 14 kilometreye kadar çıkararak online görüntü aktarma işlemini başardık. Bir başka başarımız da şudur; Karayolunda seyrederken, model uçağımız havadan 3-4 kilometre önümüzden giderek, önümüzde herhangi bir tuzak ya da tehlikeyi görmemizi sağladı. Ayrıca izlenecek taşıtları, havadan takip edebildiğimizi gördük. Şanlıurfa’daki proje hırsızlık suçlarıyla mücadele amaçlı planlandı. İkimizin de ortak yanı model uçak hobimiz. Birlikte Ankara’da da çalıştık. Bu tarz düşüncelerin önümüzdeki günlerde diğer illerden de halkın kazanımına sunulacağını düşünüyorum. Yaptıklarımız 'Alet işler el övünür ve iş bilenin kılıç kuşananın' atasözlerinin tezahürüdür. Unutulmamalıdır ki, bunlar lokal, yerel gayretlerdir. Ulusal çapta yapılabilmesi için profesyonel yaklaşım ve destek gerekir."



RD(KS/SS)