BİRDEN MASADAN KALKTI


29 Ağustos tarihinde eşi ve oğlu ile birlikte turist olarak İstanbul’a gelen İran uyruklu 75 yaşındaki Bahman Mohajer, Beyoğlu'nda ortadan kayboldu. Ailesinin polise müracaat etmesiyle harekete geçen dedektifler, yakınlarıyla birlikte yemek yediği lokantanın güvenlik kameralarını incelediklerinde Bahman Mohajer’in son görüntülerine ulaştı. Yaşlı adamın ailesiyle birlikte yemek yerken birden masadan kalkarak kapıya doğru yürüdüğü, 30 saniye sonra da eşi ve oğlunun peşinden çıktığı görüldü. Ancak bu kadar kısa sürede İstiklal Caddesi'nin kalabalığına karışan Bahman Mohajer’in ortadan kaybolduğu belirlendi.


YÜRÜYEREK HAVALİMANINDAN ÇIKTI


Diğer  kaybolma olayı 9 Eylül'de tarihinde Atatürk Havalimanında yaşandı. Irak ve Amerikan vatandaşı 61 yaşındaki Parıda Hikmet Silevany, mescide gittikten sonra ortadan kayboldu. Havalimanı güvenlik kameraları alzeihmer hastası Parıda Hikmet Silevany'ın en son mescit çıkışında görüntülendi. Yaşlı turistin yürüyerek havalimanı dışına çıktığı tahmin ediliyor.


ALZHEİMER HASTALARININ PARMAK İZLERİ ALINACAK


İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kayıp turistlerle ilgili çalışmalar devam ederken yetkililer hastalıklarının doğası gereği sürekli yürüyen, konuşamayan, açıktıklarını bile söyleyemeyen bu tür kişilerin vatandaşlar tarafından 155 Polis İmdat telefonuna ihbar etmelerini istediler.


Öte yandan kendisini ifade edemeyen veya alzheimer hastası olan vatandaşların aileleriyle görüşmelere başlayan polis, ailelerin rızaları veya talepleriyle 'parmak izi' uygulamasına başladı. Böylece hafıza kaybı sonucu ailelerinden uzaklaşan ve kimliği yanında olmayan yaşlılar, artık rahatlıkla tespit edilebilecek. Proje kapsamında bugüne kadar 10 bin 340 aile ile görüşmeler yapıldığı ve 4 bin 185 ailenin rıza göstermesi sonucu 5 binin üzerinde yaşlı ve hasta vatandaşın parmak izinin alınarak uygulamanın hız kazandığı ifade edildi. Türkiye Alzheimer Derneği'nin ise hastalar için GPS'li saat ve bileklik hazırlattığı ve böylece kayıpların önüne geçmeyi planladığı bilgisine ulaşıldı.


ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?


Bunama ya da demans olarak bilinen alzheimer, günlük yaşamın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığı. Alzheimer, zamanla bellek, yaşam gereksinimleriyle başa çıkabilme yeteneği, koşullara uygun düşen toplumsal davranışın korunabilmesi ve duygusal tepkilerin kontrolünde bozulma şeklinde sıralanan ve geri dönüşsüz ilerleyici belirtileri olan bir ileri yaş hastalığı.  Sanayileşmiş toplumlarda en sık görülen bir hastalık.  Dünyada yaklaşık 10 milyon alzheimer hastası var. Bu sayının 2025 yılına kadar 25 milyona çıkacağı belirtiliyor. Türkiye'de yaklaşık 400 bin alzheimer hastasının olduğu tahmin ediliyor. 21 Eylül, tüm dünyada Alzheimer Günü olarak anılıyor.