Kasım ayında Şanlıurfa'da göreve başlayan Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, suç analiz raporlarını incelemesinin ardından kentte, daha önceki görev yeri olan İstanbul'da uygulanan 'Güven Timi' projesinin hayata geçirilmesi talimatını verdi. Likoğlu'nun talimatının ardından, çeşitli şubelerde çalışan memurlar arasında seçim yapıldı ve 40 gün önce 'Güven Timi' Şubesi kuruldu.

KÜRTÇE VE ARAPÇA BİLİYORLAR

Güven Timi'nde görev alacak polislerin seçimi sırasında, değişik kriterler göz önünde tutuldu. Çoğunluğu genç olan polislerin büyük bölümünün yörede kullanılan Kürtçe ve Arapça dillerini biliyor olması de esas alındı. Kürtçe ve Arapça konuşabilen polisler hizmet içi eğitimden geçirildikten sonra; hırsızlık, kapkaç, yankesicilik ve taciz gibi suçların en fazla işlendiği bölgelere görevlendirildi.

ÇÖPÇÜ, OTOPARKÇI, SEYYAR SATICI OLDULAR

Polisin sokak hakimiyetinin artırılması ve suça anında müdahale edilmesi amacıyla kurulan Güven Timi memurları, tebdilikıyafet görev yapıyor. Kimi polisler; temizlik görevlisi, otopark görevlisi, karayolları görevlisi, seyyar satıcı, yem satıcısı kılıklarına bürünürken, bazı polisler ise yöre insanı gibi şalvar- poşu giyiyor. Kadın polisler ise uzun pardösü ve yöre kadınları gibi başlarına mor eşarp takarak ya da turist gibi dolaşarak halkın arasına karıştı.

1 AYDA 278 ŞÜPHELİYE SUÇÜSTÜ

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı Balıklıgöl, tarihi çarşılar başta olmak üzere, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde görev yapan Güven Timi polisleri, 1 aylık süreçte 278 şüpheliyi suç üstü yakaladı. Hırsızlık, yankesicilik, kapkaç ve taciz gibi suçları işleyen ya da işlemek üzere olan şüpheliler, tebdilikıyafet görev yapan ve birbirleriyle kimsenin fark etmediği kulaklarına takılı telsizler ile haberleşen polisler tarafından kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı.

SUÇ ORANLARI DÜŞTÜ, ESNAF RAHATLADI

Görev yaptıkları bölgedeki esnaflar ve vatandaşlarla da temas kurup, suçlulara karşı işbirliği sağlayan Güven Timi polislerinin olaylara anında müdahalesi ile kentteki suç oranında önemli oranda düşüş oldu. Kapkaç ve taciz gibi olaylar sona ererken, halkın yoğun olduğu bölgede yankesicilik ve hırsızlık gibi suçlarda da gözle görülür düşüş yaşandı. Güven Timi polislerinin çalışması en çok esnafları sevindirdi. Anında müdahale ile suçluların yakalandığını veya suç işleme eğilimli kişilerin yakalanma korkusu yaşadığını söyleyen esnaf, "Güven Timi kurulduktan sonra hem turistler, hem de bizler çok mutlu olduk. Suça ve suçluya göz açtırılmayınca, çarşılarda ve Balıklıgöl'de herkes huzur buldu. Farklı kılıklarda dolaştıkları için suçlular, herkesin polis olabileceği korkusuyla suç işlemekten kaçınıyor" dedi.

TATBİKAT DİZİ ÇEKİMİ SANILDI

Güven Timi polislerinin, tebdili kıyafetle Balıklıgöl Platosu'nda düzenlediği tatbikat ise gerçeği aratmadı.

Balıklıgöl'de yem satıcısı, temizlik işçisi, otopark görevlisi kılığına giren polisler, yürüyen 2 kadının kolundaki çantayı çalan kapkaççı ile bir otomobilden çanta çalan hırsızı etkisiz hale getirdi. İlgiyle izlenen tatbikatı bazı vatandaşlar ise dizi çekimi zannetti.



(HK/BT)