Polatlı Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nce 'Babalık Eğitimi' adı altında başlatılan proje, aile içindeki iletişimin sağlıklı yapılmasını amaçlıyor. Belediye Kültür Müdürü Ömer Bardakçı, 2005 yılında başlattıkları 'Annelik okulunda' 3 bine yakın annenin kurs gördüğünü söyledi. Üniversite hocalarının verdiği annelik kursuna devam eden kursiyerlerin, babaların eğitilmesini istemesi üzerine araştırma yaptıklarını söyleyen Bardakçı, "Amacımız, babaların daha bilinçli ve aile içi iletişimi daha iyi yapabilmelerini sağlamak" dedi.

Kültür Müdürü Ömer Bardakçı, 2005'ten bu yana annelik okulunda 3 bine yakın anneye eğitim verdiklerini ve çok iyi sonuçlar aldıklarını söyledi. Bardakçı, babaları kursa getirmenin mümkün olmayacağını gördükten sonra babaların ayağına gitmeye karar verdiklerini ve kahveleri eğitim yeri olarak seçtiklerini söyledi. Bunun için ilçedeki 300'e yakın kahvehaneye gideceklerini belirten Bardakçı, şöyle dedi:

"Eskiden kıraathanelerin vazgeçilmezi meddahlardı. Meddah hikaye anlatıyor, babalar dinliyor. Böylece babalık eğitimi yapılmış oluyor. Müzik korosu üyelerimiz de halk müziği söyledikten sonra eğitim programımız sona eriyor."

ÇOCUĞA BEZ BEBEK, TAHTA OYUNCAK

Kahvelerde 'Babalık eğitimi' yapan meddah, aile içi iletişimi örneklerle anlattı. Kültür Müdürlüğü'nün kişisel gelişim uzmanı Recep Altıntaş, Osmanlı döneminde olduğu gibi Meddah kıyafetiyle kahveye girdi, iş yaşamının aile içindeki iletişimi olumsuz etkilediğini, çalışan babanın çocuklarını çok az gördüğünü, bu nedenle sağlıklı bir aile ortamının oluşmadığını söyledi. Altıntaş, "Siz hiç çocuğunuza bez bebek, tahta bir oyuncak yaptınız mı? Günümüzde her türlü modern, elektronik oyuncaklar var, ama hiç birisi sizin yapacağınız ve çocuğunuza hediye edeceğiniz basit bir oyuncak kadar değerli olamaz. Çünkü o oyuncak çocuğa özel olarak yapılmıştır, değeri buradadır' dedi. Televizyon bağımlılığının aileyi sağlıklı ortamdan uzaklaştırdığını, ölçülü ve dengeli olmak gerektiğini anlatan Meddah'ı kahvedekiler dikkatle dinledi.

Kültür Müdürlüğü'nün başlattığı kahvelerde babalık eğitiminin ilkine Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik de katıldı. Modern hayatla birlikte geleneklerin geride kaldığını, bunun yeniden tesis etmenin mümkün olmadığını söyleyen Başkan Yakup Çelik, anne-baba-çocuk arasındaki iletişimi daha sağlıklı bir zemine oturmanın en doğru yöntem olduğunu anlattı. Çelik, "Bizim için bir annenin teşekkürü, herhangi bir mahalleye yaptığımız bir üst geçit için aldığımız teşekkürden daha önemlidir. Bunun için Polatlı'daki bütün kahvehaneleri gezip, babalık eğitimi vereceğiz" dedi.



MÖ(AY/İD)