Diyarbakır'da bir süre önce muhafazakar Kürt islami gruplar ile avukat Sıdki Zilan'ın girişimleriyle bir araya gelerek 'Azadi İnisifyatifi' adıyla Hak, Adalet ve Özgürlük için Kürdistan İslam İnisiyatifi Hareketi oluşturdu. Muhafazakar bir yapı olması nedeniyle Türkiye'de yaşanan dini akımların da içinde yer aldığı Kürt isyanlarına sahip çıkan Azadi inisiyatifi ardından 12 Eylül öncesi yaklaşık 55 bin üyesiyle bölgenin en güçlü Kürt siyasi gruplarından biri olan kapatılan Devrimci Demokrat Kültür Derneği (DDKD), 32 yıl sonra Diyarbakır'da, ismindeki 'Kültür' yerine 'Kürt' kelimesini kullanarak 'Devrimci Demokrat Kürt Derneği'ni kurarken tabelasını merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Ofis Caddesi'ndeki bir binaya astı.

Diyarbakır'da son olarak ortaya çıkan ve 12 Eylül öncesi yasa dışı Ala Rızgari (Kurtuluş bayrağı) örgütünün yönetici kadrolarının öncülük ettiği 'Kürdistan Parti Hareketi', PKK ve BDP'ye muhalifl radikal Kürt gruplarının başında geliyor. Diyarbakır'daki bir düğün salonundaki  'Kürdistan Parti Hareketi'  toplantısına 30 kişi katıldı.

Hareketin öncülüğünü yapan PKK karşıtı söylemleriyle tanınan Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü'nün konuşmasından önce sözde 'devrim şehitleri' için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından Kuzey Irak'ta marş olarak okunan Kürt marşi  "Ey Rakip" okundu.

Irak'taki Kürt Bölgesinde kullanılan Kürt bayrağının da asıldığı salonda üzerinde Türkiye'deki Kürt isyanlarının liderleri olan Şeyh Said, Cibranlı Halid, Seyyid Rıza, İhsan Nuri, Irak bölgesindeki isyanın lideri Molla Mustafa Barzani, Şeyh Mahmud Barzenci ile İran'da 1946 yılında kurulan ancak 6 ay sonra yıkılan Mahabat Kürt Cumhuriyeti'nin lideri Gazi Muhameddin fotoğrafları bulunan ve Kürtçe, 'Kürdistan Partisi'nin kurulması için genel toplantı" yazısı bulunan pankart asıldı.

Kürt yazar ve siyasetçi İbrahim Güçlü ile Kürt siyasetiyle ilgili çalışmalar yapan Mehmet Emin Kardaş'ın öncülük ettiği Kürdistan Parti Hareketi toplantısında katılımcılara yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Hareketin, Kürtlerin birliğini savunmayı amaçladığını belirten Güçlü, "Kürdistan ismi ile bir siyasi parti kurmak, mevcut siyasi partilerden farklı programa sahip olmak istiyoruz. Türk tarafının da istemesi halinde, bir federal devleti bu aşamada savunuruz. Kürtler, parçalanmış bir milletir. Biz bu milletin birliğini savunuyoruz" dedi.



RY(GG/İD) (FOTOGRAFLI)