Dicle İlçesi'ne bağlı Aşağıyokuşlu köyünde 21 Ağustos'ta PKK'lılar tarafından kaçarılan ve dün akşam saatlerinde serbest bırakılan AK Parti eski Sur ilçe Başkanı Hamit Çelikkanat, Diyarbakır İHD Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ay'ın da katıldığı toplantıda konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Çelikkanat'ın PKK tarafından serbest bırakılması ile bir ihlalin ortadan kalktığını söyledi. 

AKTAR: AK PARTİ HAKKARİ İL BAŞKANI BIRAKILACAK

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar da, girilen sürece alıkonulan kişilerin serbest bırakılmasının önemli bir katkısı olacağını ifade ederek, "Alıkonulan asker, kaymakam, polis ve diğer sivillerin de serbest bırakılmasını diliyoruz. Sanırım bu günlerde bu tip iyi haberler daha da gelecek. Dün Hakkari İl Başkanı'nın teslim edileceği konusunda bir bilgi aldık. Sanırım Federal Kürdistan Bölgesi'nde bir teslim alma olabilecek. Bu tür şeylerin kamuoyuna yansıması konusunda da Kürt meselesinin çözümü konusunda da bir sürecin başlamasına da vesile olur."

'İNSAN HAYATI PAZARLIK KONUSU YAPILMAMALI'

Mazlum-Der Diyarbakır Şube başkanı Avukat Abdurrahman Ay ise, insan hayatının kendileri için çok önemli olduğunu, pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini söyledi. Hiçbir şekilde sivil siyaset yapan insanların tercihleri, düşünce ve fikirleri nedeniyle hiçbir güç tarafından baskıya maruz kalmamaları gerektiğini belirten Ay, "Halen özgürlüğünden yoksun insanlar hem cezaevlerinde, hem de örgütün elinde var. Bu insanların fikirleri nedeniyle, tercihleri nedeniyle tutsak edilmeleri bizler açısından kabul edilemez bir durum" dedi.

'ALIKONULMAM ŞAHSİ DEĞİLDİ'

STK Temsilcilerinden sonra konuşan PKK'nın serbest bıraktığı Hamit Çealikkanat, alıkonulduğu yaklaşık 38 gün boyunca hiçbir kötü muamele, yanlış ve kötü bir söze maruz kalmadığını söyledi. Çelikkanat, "Alıkonulmam şahsi değildi. Daha önce üyesi olduğum AKP'den kaynaklanıyordu. Ben şunu belirtmek istiyorum, bugün itibariyle kendi özgür irademle AKP'den istifa ettiğimi duyuruyorum" diye konuştu. Basın mensuplarının, 'PKK'nın telkini sonucu mu istifa ettiniz? sorusunu Çelikkanat, "Her hangi bir telkinde bulunulmadı. Bu benim tamamen özgür tercihimdir. Ayrıca burada siyasi mesaj da vermek istemiyorum" diye yanıtladı.



FA(GG/COŞ)