CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, dün akşam saatlerinde Tunceli-Ovacık karayolunun 35'inci kilometresindeki Fırtına Veli Çeşmesi Mevkii'ndeki Merğo Deresi kıyısında ellerinde uzun namlulu silah bulunan sivil giyimli 2 PKK'lı tarafından kaçırıldı. Aygün'ün PKK'lılar tarafından kaçırıldığının öğrenilmesinin ardından Tunceli'ye gece yarısı gelen CHP heyeti, bu sabah erken saatlerden itibaren görüşmelere başladı. Heyete yer alan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve Ankara Milletvekili Levent Gök, gece Aygün'ün evini ziyaret etti. Milletvekili Gök, bir süre Tunceli'de kalıp, Vali Mustafa Taşkesen, emniyet yetkilileri, sivil toplum örgütleri ile bir çok görüşme yapacaklarını belirtti. Gök, şöyle dedi:

"Hüseyin Aygün'ün derhal serbest bırakılmasına yönelik girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu kabul edilemez tutumu bütün Tunceli halkının paylaşacağını ve bizlere destek vereceğini umut ediyoruz. Şu anda zaten tüm dünyada ve Türkiye'de bu olaya tepki çığ gibi büyümektedir. Bu eylemi yapanların Hüseyin Aygün'ün bölgede ne kadar sevildiğini onun Türkiye'ye ve CHP'ye yaptığı hizmetleri de göz önünde bulundurduklarında yaptıkları eylemin son derece yanlış olduğu konusunda derhal bir kanıya varmalarını kendilerinden bekliyoruz. Hüseyin Aygün'ün kılına dahi zarar gelmeden derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Biz bu değerlendirmeleri arkadaşlarımızla yaptıktan sonra akşam üzeri  Tunceli halkıyla beraber bir basın açıklamasıyla çağrımızı yenileyeceğiz."

Gök, gazetecilerin, "Aygün serbest bırakılıncaya kadar burada kalacak mısınız?" sorusu üzerine, "Duruma göre değerlendirmemizi sürdüreceğiz, gelişmeleri takip edeceğiz" yanıtını verdi. Gazetecilerin soruları üzerine Gök, Hüseyin Aygün ile aynı araçta bulunan ve serbest bırakılan danışmanı Deniz Tunç ve gazeteci Kadir Merkit ile görüştüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Araba bir virajdan döndüğünde durdurulmuş ve Hüseyin Aygün'ün kendileriyle beraber gelmesi ifade edilmiş. Hüseyin bey bir müddet direnmiş. En azından diğer iki arkadaşın yani danışmanı ve muhabir arkadaşının serbest bırakılmasını talep etmiş. O iki arkadaş serbest bırakıldıktan sonra Hüseyin Aygün'ü işte hepimizin basından takip ettiği gibi bilinmeyen bir yere doğru götürmüşler. Umut ediyoruz ki bu yanlış tutum derhal sona erer. Biz bu umut ve arzu içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Hüseyin Aygün'ün kaçırıldığı bölgeye de gitmeyi planlayan CHP heyeti daha sonra CHP İl Başkanlığı'nda bir toplantı yaparak durum değerlendirmesinde bulundu.

GÜVENLİK BİRİMLERİ SEFERBER

CHP'li Aygün'ün PKK'lılar tarafından kaçırılmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı bölgeye 2 İnsansız Hava Aracı (TarsusOnline) gönderip, bölgeyi 24 saat gözlem altına aldı. İHA'ların kaydettiği görüntülerin Genelkurmay Başkanlığı harekat merkezinden sürekli izlenerek elde edilen verilerin anında Tunceli'deki yetkili makamlara iletildiği ifade edildi.  Ancak şu ana kadar Aygün'ün izine rastlanılmadığı belirtildi.

Tunceli'de PKK ile bağlantılı, örgüte yakın ve örgüt üyelerinin kullandığı tüm telefonların dinlenmesi için mahkemeden dinleme kararı çıkarıldı. Örgüt üyelerinin izlenmesi ve dinlenmesi için gelişmiş teknik cihazları da bölgeye gönderdi. Yapılan teknik takipte Aygün'ü kaçıran PKK'lıların henüz elebaşlarıyla telsiz ve telefon görüşmesi yapmadığı belirtildi.

ÖZEL BİRLİKLER OPERASYONDA

Milletvekili Aygün'ün kaçırılmasının ardından Ovacık İlçesi yakınlarındaki Fırtına Veli Çeşmesi kesiminde nokta operasyonu yapabilen özel birliklerin katılımıyla bu sabah saatlerinden itibaren hava destekli operasyon düzenlendi.

Askeri kaynaklar, PKK'lıların Milletvekili Aygün'ü muhtemelen bölgeye yakın ve çok stratejik öneme sahip olan Ahpanos Vadisi'ne doğru götürmüş olabileceği olasılığı  üzerinde duruyor. Bu nedenle operasyonlar daha çok bu bölgede yoğunlaştırıldı.

Operasyona katılan taarruz helikopterleri Kobra'larda bölgede sürekli keşif uçuşu yapıyor. Ancak helikopterler kaçırılan Hüseyin Aygün'ün bir zarar görmemesi için herhangi bir ateş ve bombalama yapmadığı kaydedildi.

Tunceli'de bulunan Hüseyin Aygün'ün eşi Emine Aygün, gazetecilerle konuşmak istemezken eşinin bu durumu hak etmediğini söylemekle yetindi.

SELVİ KILIÇDAROĞLU İDDİASINA YALANLAMA

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, bazı gazetelerde yer alan asıl kaçırılacak hedefin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu olduğu yönündeki haberlerin tamamen asılsız olduğunu söyledi. Vali Taşkesen, "Sayın Selvi Kılıçdaroğlu geçtiğimiz hafta ilimizi ziyaret etmiş, Nazimiye İlçesi'ne giderek babasının mezarını ziyaret etmiş ve Tunceli'deki yakınları ile görüşmeler yapmıştır. Sayın Selvi Kılıçdaroğlu, Tunceli'de bulunduğu dönem içinde güvenlik ve diğer birimlerimize olumsuz hiçbir istihbarat ulaşmamıştır. Selvi Kılıçdaroğlu'nun, PKK'nın kendisini kaçıracağına dair hiçbir güvenlik birimine ya da Cumhuriyet Savcılığı'na bir müracaatı söz konusu olmamıştır. İstihbarat birimlerimizin eline PKK'nın Selvi Kılıçdaroğlu'nu kaçıracağına dair hiçbir bilgi ulaşmamıştır. Basında yer alan bilgilerin tamamen asılsız olduğunu düşünüyoruz" dedi.



FD(GG/İD)