Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, bu sabah maskeli 10 kişinin molotoflu, bombalı saldırıda bulunduğu Şehitlik Lisesi'ne giderek incelemelerde bulundu. Öğretmen ve çalışanlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Toprak, Okul Müdür Yardımcısı Şükrü Kekizade'den saldırı hakkında bilgi aldı.

Müdür Yardımcısı Kekizade, Vali Toprak'a göstericilere engel olmak istediklerini ancak kendilerine molotof ve bombayla saldırdıklarını anlattı. Kekizade, "Kapıları kapatmasaydık hepimiz cayır, cayır yanacaktık" dedi.

VALİ :AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Öğretmenlerle bir süre sohbet eden Vali Mustafa Toprak, "Bir eğitim kurumuna el yapımı patlayıcı, molotof, çocuklarımızı, gençlerimizi, öğrencilerimizi korkutucu bir anlayış içerisine hangi vicdan, hangi bakış, hangi düşünce bunları bu noktaya getiriyor" diye sordu.

Saldırıda öğrencilerin yaşamına kastedildiğini, bir öğretmenin saçın birinin kolunun yandığını, diğerinin dizine cam parçasının girdiğini anlatan Vali Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplumda yaşayan her bir fert olarak hepimiz her olaydan sorumluyuz. Hepimizin katkı sağlaması gerekiyor. Neyse ki teneffüste arkadaşlar sınıflara girmek üzerelerdi. Yoksa bir koridora öğrencilerin olduğu bir noktada atılması, çok daha büyük bir facia yaratabilirdi. Büyük bir faciadan Allah korudu, inşallah yenileri olmaz. İnşallah bunların yenileri olmaz içerisinde vicdan taşıyan herkes bu olaylara yanlıştır, vicdansızlıktır, gayri insanidir diye hep bir ağızdan bağırırlar da onlarda derslerini çıkarırlar diye düşünüyorum."

Müdür Yardımcısı Şükrü Kekizade'nin penceresine bir kuşun yuva yaptığını gösteren Vali Mustafa Toprak, "Bir hayvanın güvenli ve emin bularak yuva yaptığı buraya saldırı düzenliyorlar" dedi.

"ALLAH KORUMUŞ, YANGIN ÇIKMADI"

Vali Mustafa Toprak, yüzleri maskeli 10 kişinin önce kitap deposuna saldırdığını anlatırken, "Molotof ve patlayıcılarla birlikte okula gelip zorluyorlar kapıyı ve içeri girdikten sonra da ilk olarak kitapların depolandığı yeri hedef alarak molotofları atıyorlar. Allah korumuş ki içeride bir yangın çıkmadı" dedi.

Saldırganların okulun yanmasını, eğitim ve öğretimin aksamasını, çocukların da geleceğin yok olmasını isteyen zihniyetteki kişiler olduğunu söyleyen Vali Toprak, ""Her türlü engellemeye rağmen müdür ve öğretmenler odasının bulunduğu bloğa özellikle 5-6 adet molotof ve el yapımı bomba patlayıcı, içerisinde de çivi ve benzeri şeylerle güçlendirilmiş bombalar. Olayda yaralanan 2 öğretmen tedavilerinin ardından evlerine gönderildi. Bir öğretmenimiz de hamileydi çok şükür bu olaylara ucuz atlatılmış bir olay olarak düşünüyoruz. Öğrencimiz de atılan bombanın patlaması sonucu göz ve vücudunun çeşitli bölgelerine isabet eden cam parçalarıyla yaralanmış hayati tehlikesi yok, ancak o da yarın ameliyata alınacak ve tedavisi sürüyor" diye konuştu.

Olayı şiddet ve nefretle kınadıklarını belirten Vali Toprak, ailelere de çağrıda bulunarak şöyle dedi:

"Her anne ve baba çocuğunun, gencin, evden çıktıktan sonra ne yaptığını, nerelere gittiğini, kimlerle gezdiğini, yanlış işlerle temas kurup, kurmadığını bilmek durumundadır. Nasıl yetişiyor, nasıl bir değere sahip, nasıl zihinleri karartılıyor ve kirletiliyor ki bir okulda kendisini yetiştiren öğretmenler ve öğrenci grubuna, gözünü kalbini yüreğini kapatarak geliyor. Molotof ve el yapımı patlayıcılarla saldırıyor."

Vali Toprak, bugün kentte bu olaylar olurken güvenlik güçlerinin görev başında bulunduğunu, merkez Bağlar İlçesi'nde valiz içinde el yapımı 44 patlayıcı, Yunus Emre Mahallesi'nde yine valiz içinde 5 havai fişek rampası, 15 molotof kokteyli, el yapımı 3 bombanın ele geçirildiğini sözlerine ekledi.

Vali Mustafa Toprak'ın talimatıyla, Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü de Şehitlik Lisesi'nde öğrenci ve öğretmenlere psikolojik destek verilmesi için ekip oluşturdu.