Hakkari sınırları içerisinde 4, Şırnak sınırları içerisinde 7 olmak üzere DSİ tarafından 2008 yılında yapımına başlanan barajlardan, Şırnak ve Silopi ile Aslandağı Barajları tamamlandı. Şırnak ve Silopi ile Hakkari sınırları içerisinde yer alan Aslandağı Barajları'nda su tutma işlemine de başlandı. Uludere Barajı'nın kazıları ise devam ediyor. Heyelan riski bulunan Ballı Barajı için yeni bir yer seçildi ve temel kazısı için proje hazırlandı. Kavşaktepe Barajı temel kazıları ve inşaatı devam ederken, Musatepe Barajı için Şırnak-Hakkari Karayolu'nun tamamlanması bekleniyor. Temel kazısında sorun çıkan Çetintepe Barajı'nda ise çalışmalar devam ediyor.

PKK'NIN MAĞARALARI VE GEÇİŞ YOLLARI SU ALTINDA KALACAK

Kuzey Irak sınırına sıfır noktada bulunan barajların su toplamaya başlaması ile PKK’lıların geçişleri de büyük ölçüde zorlaşacak. PKK'lıların Katır üzerinde ağır silah, mühimmat ve gıda maddelerinden oluşan lojistik desteğin önü de kesilmiş olacak. Birçok mağaranın da sular altında kalacak olması PKK’nın harekat alanını daraltacak.

HAKİM TEPELERDEKİ KULELERDE 24 SAAT GÖZETLEME

Barajların yakınlarındaki hakim tepelere yapılan beton ve her türlü saldırıya dayanıklı mevzilerden oluşan kulelerde ise 24 saat gözetleme yapılacak, tespit edilen hareketli noktalara anında müdahale edilecek. Arazi yapısı nedeniyle kanlı eylemlerden sonra derin vadi, mağaralar ve ağaçlık alanlardan gizlenerek kaçmayı başaran PKK'lıların, barajların tamamlanması ve su toplamasıyla birlikte artık eskisi gibi büyük gruplar halinde eylem yapması da ortadan kalkacak.

7 BARAJ 207 MİLYON'A MALOLACAK

Şırnak Bölgesi'ndeki 7 barajın toplam maliyetinin 207 milyon lira olacağı hesaplanırken, bugüne kadar yaklaşık 110 milyon liranın harcandığı belirtildi. Şırnak bölgesindeki 2 barajın tamamlanmasının ardından, yapımı devam eden 5 baraj için bu yıl 31 milyon 383 bin lira ödenek ayrıldı.

HAKKARİ'DEKİ BİR BARAJ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan, Hakkari’nin Güzeldere Çayı üzerine yapılan Gölgeliyamaç Barajı, alanında çok sayıda mağaranın tespit edilmesi nedeniyle iptal edilirken, Çocuktepe Barajı'nın inşaatı devam ediyor, ancak gövde kazılarında sorun çıktığı ifade edildi. Şemdinli ile Yüksekova İlçeleri arasındaki Bembo Çayı üzerinde yapımı devam eden Beyyurdu Barajı'nın da fiziki olarak yüzde 98 oranında tamamlandığı kaydedildi.

2008’de ihalesi yapılan ve yapımına başlanan barajların 2011 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenmişti. Ancak artan terör saldırıları ve zeminden kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle, toplam 11 barajdan ancak 3’ü tamamlanabildi.



MSY(RY/COŞ)