Med TV, ardından Medya TV’nin kapatılması üzerine 2004 yılında Danimarka'dan aldığı lisansla uydu üzerinden yayın yapan Roj TV’in ‘terör örgütü propagandası’ yaptığına dair mahkeme kararı verilmesi üzerine bu kanalın ekranı karardı. Uydu yayını kesilen Roj TV’nin yerine, yayın lisansını Norveç'ten alan ve 2009 yılından sonra bir süre test yayını yapan Sterk TV uydu yayınına başladı. Sterk TV yayına başlarken, "Televizyonumuz Kürdistan'daki farklılıkları, renkleri, kültürel zenginlikleri, ülkemiz ve dünyadaki güncel gelişmeleri değişik program ve bültenlerle ekrana taşıyacak" diye açıklama yaptı.

Uydu aracılığı ile Kürtçe ve Türkçe yayın yapan Sterk TV’yi; 24 saat Kürtçe-Türkçe haber ve tartışma programı yayını yapan ‘Nüçe TV’ izledi. Sterk TV ve Nüçe TV ardından aynı frekanstan PKK’nın Suriye ve İran’daki kollarına yönelik dönüşümlü yayın yapan ‘Newroz TV’ adlı ayrı televizyon kanalı açıldı.

PKK’nın İran’daki kolu PJAK’a propaganda amacıyla Kürtçe yayın yapan ‘Newroz TV’ logosuyla yayın yapılırken aynı frekanstan akşam saatlerinde örgütün Suriye kolu PYD’ye destek vermek amacıyla ‘Ronahi TV’ test yayınına yayına geçti. Ronahi TV’de Suriye’de PKK ve Abdullah Öcalan yanlısı gösteriler ve PYD yöneticilerinin açıklamaları geniş yer buluyor.

Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Avrupa ülkelerine iki ayrı uydu üzerinden PKK çizgisinde halen; ‘Nüçe TV’, ‘Sterk TV’, ‘Newroz TV’, ‘Rohani TV’ adlı kanalların yanı sıra örgüt müziklerinin yer aldığı ‘Mesopotamia Music Channel’ (MMC TV) kanalı da bulunuyor.



DHA(İD)