Antalya Barosu'nun 3- 4 Aralık 2011'de düzenlediği 'Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Hakları Hukuku' konulu eğitim seminerinde meslektaşlarına yönelik bir konuşma yapan İstanbul Barosu'na kayıtlı 70 yaşındaki Mevhibe Canan Arın, kız çocuklarının evlendirilmesine dikkat çekti. Arın, konuya ilişkin Hz. Muhammed'in ve Cumhurbaşkanı Gül'ün eşlerinin, evlendiklerinde küçük yaşta olduğunu söyledi. Seminer sonrası Antalya Barosu'ndan 10 erkek avukat, 'Peygambere ve Cumhurbaşkanına hakaret ettiği' iddiasıyla avukat Mevhibe Canan Arın hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcı Osman Şanal ise 'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla Arın hakkında 1.5 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle 18'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

İLK DURUŞMAYA ARIN KATILMADI

18'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmada tutuksuz yargılanan Avukat Arın'ı savunmak için çoğunluğu kadınlardan oluşan 20 civarında avukat salonda hazır bulundu. Avukat Arın'ın katılmadığı duruşma, şikayetçi avukatlardan 8'inin ifadelerinin alınmasıyla başladı.

Şikayetçi avukatlardan Erdal Taş yazılı verdiği dilekçesinde, Avukat Mevhibe Canan Arın'ın suç teşkil ettiği iddia olunan konuşmalarının yer aldığı videoyu izleyen bilirkişinin 'Videonun incelenmesinde herhangi bir hakaret içeren konuşma metnine rastlanılmamıştır' şeklindeki raporuna itiraz etti.

KURAN'DAN ALINTILAR YAPTI

Dilekçesinde Kuranı Kerim'den alıntılar yapan Avukat Taş, “Eğer bir insan hayatını İslam ana dairesi dışına çıkmadan geçirip tamamlamışsa, Allah'ın izin vermesi ve dilemesi durumunda kıyamet gününde bazı kusur ve günahları dolayısıyla Hz. Peygamberin şefaatine mazhar olabilir. Bu da Hazreti Peygamberi öncelikli konumda tutmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" ifadelerine yer verdi.

Canan Arın'ın avukatlarından Devrim Karadeniz Peker ise “Sanık meslektaşımızdır. Kadın hakları konusunda bir çok platformda görev yapmış bir kişidir. Antalya Barosu'nun yine kadına yönelik cinsel şiddete yönelik düzenlenmiş kapalı seminerinde konuşmacı olarak görev yapmış bir kişidir. Sonunda sertifika da verilmiştir. Burada küçük yaşta çocuklarla evliliği eleştirmek amacıyla bazı örnekler vermiştir" diye konuştu.

Yedek hakimle görülen duruşma, davaya bakan hakim geldiğinde dosyayı incelenmesi için 29 Ocak 2013 tarihine ertelendi.