Jale Ünsal, hayvanseverlerin şikayeti üzerine Sinan Mahallesi'nde Kuşçular Çarşısı olarak bilinen bölgedeki evcil hayvanların satıldığı mağazaları kontrol ettiğini söyledi. Müşteri gibi girdiği mağazalarda inceleme yaptığını aktaran Ünsal, hijyen açısından yetersiz olan mağazaların bazılarında bir kafeste 4 köpeğin beslendiğini, havanın sıcak olmasına rağmen köpeğin dışkı yapmaması için aç ve susuz bırakıldığını öne sürdü.

Denetlemeleri sırasında mağazalarda gözlemledikleri eksikleri fotoğraf makinesiyle görüntülediğini belirten Ünsal, bu işyerleri hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verdiğini kaydetti. Ünsal, dilekçesinde evcil hayvan satan mağazaların sık sık denetlenmesi gerektiğini ve hayvanları uygun ortamda barındırmayan mağaza sahiplerinin cezalandırılmasını talep ettiğini belirtti.

Derneğe çok sayıda şikayet gelmesi üzerine gerçekleştirdiği petshop denetiminde gözlemlediklerini anlatan Antalya Hayvan Dostları Derneği Başkanı Jale Ünsal, şunları kaydetti:

"Havanın sıcak olmasına rağmen dışkı yapmaması için mağazalardaki köpekler aç, susuz bırakılıyor. Aç ve susuz kalan bir köpek kanlı ishal olmuştu. Yeterince bakımı yapılmayan hasta köpekler vardı. Bazı köpekler sıcak havadan baygın haldeydi. Mağazalardaki kafeslerde birden fazla köpek barınıyor. 4 köpeğin beslendiği kafes var. Mağazadaki kafeslerin en az 60x90 santimetre ebadında olması ve bu kafeste tek köpek beslenmesi gerekiyor. Bu kurala da uyulmuyor. Ayrıca kafesin içinde talaş olmalı ama gazete yerleştirilmiş. Mağazalarda hijyen gözardı edildiği için koku dışarıdan fark edilyor."

Mağaza sahiplerinin hayvanları sadece kendilerine para kazandıracak ticari bir mal olarak görmemeleri gerektiğini vurgulayan Ünsal, "Mağazalardaki kedi, köpek, kuş tüm hayvanların bir canı var. Onlara eziyet edilmemeli. Uygun şartlarda barındırılmalı" diye konuştu.



TY(SU/CK)