Şehremini’ndeki semt pazarının girişinde bugün 12.00’da toplanan Fatih Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri, gazetecilerle birlikte pazarcı tezgahlarını gezdi. Yılın 11 ve 12’nci aylarında mantar zehirlenmesi vakalarının arttığını belirten yetkililer, vatandaşları belgesiz mantarları satın almamaları konusunda uyardı.

Pazarın girişinde bulunan Hikmet Demirtaş’a ait kültür mantarı tezgahında inceleme yapan Fatih Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görevli Alpaslan Yorulmaz, “Tüketiciler mantarın üretim bilgilerini istemelidir. Belgesi olmayan mantar kesinlikle satılamaz” dedi.

Mantarın kök ile gövdesini birbirinden ayırdıktan sonra içindeki renge bakılması gerektiğini vurgulayan Alpaslan Yorulmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Kökle gövdeyi ayırdıktan sonra içindeki kahverengi tonu görmemiz lazım. Eğer renk kahverengi değil de sarı ile turuncuya dönüşmüşse bu mantar zehirlidir. Mantar bitki olduğu için çok çabuk bozulur. Mantar, soğuk hava zincirinde nakledilmeli, satın alındığı gün de tüketilmelidir.”

Pazarlarda genellikle kültür mantarı satıldığını anlatan Alpaslan Yorulmaz, “Arazideki mantarlar pazarlara getirilmiyor. Vatandaşlarımız, bilmedikleri mantarları yemesinler” diye konuştu. Hikmet Demirtaş’ın sattığı mantarların üretim bilgilerini gösterememesi üzerine mantarlar tezgahtan kaldırıldı.

 


25 YILDIR SATIYORUM KİMSE ZEHİRLENMEDİ

İncelemelerine devam eden görevliler, pazarın başka bir bölümünde ormandan toplanmış 3 kasa mantar olduğunu gördü. Tezgahın sahibi Dursun Küçükali, mantarları Kastamonu’dan getirttiğini ve 25 yıldan beri sattığı belirtti. ‘Kanlıca’ adı verilen mantarın zehirli olmadığını iddia eden Dursun Küçükali, “Ormanlık araziden mantarlar toplanır, bana gönderilir. Ben de bu mantarları yıllardır satarım. Kimsenin zehirlendiğini de görmedim” dedi.

Satıcının konuşmasına pazarda alışveriş yapan vatandaşlar da destek verdi ama zabıta, üretim bilgileri olmayan mantarlara el koydu. ‘Kanlıca’ adı verilen mantarları inceleyen Alpaslan Yorulmaz, “Bu mantarlarda bozulma başlamış. Çoğunun uçlarında küflenme görülüyor. Kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

Yetkililer, ilçedeki tüm pazarlarda denetimlerin yapıldığını, üretim bilgileri olmayan ürünlerin toplandığını belirttiler.

TAYFUN TALİPOĞLU İLE 3 ARKADAŞI ZEHİRLENMİŞTİ

'Bam Teli Bir Yol Hikayesi' programının çekimlerini için Isparta'ya gelirken, geçen Pazar, Burdur'da yol kenarındaki köylülerin közde pişirdiği mantardan yiyen gazeteci Tayfun Talipoğlu ile 3 arkadaşı zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı.


HA (FOTOĞRAF)