Doç. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek, 10 yıl önce Honaz İlçesi'ne bağlı Kaklık Beldesi'ndeki mermer ocaklarında mermer blokları arasında bir kafatası fosili buldu. Fosilin yapılan incelemeler sonucu 500 bin yıllık olduğu belirtilen homo erectus (dik durabilen insan) fosili olduğu tespit edildi. Doç. Dr. Alçiçek'in bulduğu fosilde tüberküloz mikrobuna da rastlanılması ve ilk insanların dünyaya dağılışı konusunda önemli bilgiler vermesi nedeniyle tüm bilim dünyasının dikkatini çekti.

Bulduğu fosillerle 'tarih avcısı' olarak adlandırılan Doç. Dr. Alçiçek, Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) tarafından çalışmaları nedeniyle Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne layık görüldü.

Monaco Prensi Rainier'in kurduğu ve alanında dünyanın sayılı kurumlarından olan Paris İnsanlık Paleontoloji Enstitüsü de insanlığın tarih öncesi Anadolu'daki yayılışı ve yaşam tarzına katkılarından dolayı Doç. Dr. Alçiçek'i ödüle layık gördü. Yaşamını yitiren Monaco Prensi Rainer adına her yıl verilen Paris İnsanlık Paleontoloji Enstitüsü Bilim Ödülü'ne layık görülen Doç. Dr. Alçiçek, geçen hafta Paris'te düzenlenen törenle ödülünü Monaco Prensi 2. Albert'ten aldı. Ödül törenine Türkiye'nin Fransa Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da katıldı.

Ödülünü alıp Denizli'ye dönen Doç. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek her yıl sadece bir ya da iki bilim adamına verilen İnsanlık Paleontoloji Enstitisü Bilim Ödülü'ne layık görülmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Doç. Dr. Alçiçek, "Bu benim ve Pamukkale Üniversitesi için büyük bir gurur. Yaptığım çalışmalar nedeniyle bir devlet başkanı tarafından ödüllendirilmenin onurunu yaşıyorum. Bu ödül sadece şahsımın değil, Pamukkale Üniversitesi ve Denizli'nindir" dedi.



ONB(AÖ/SS)