Organize Sanayi Bölgesi karşısındaki Oto Tamirciler ve Tornacılar Sitesi'ndeki Zafer Akansoy'ın işlettiği atölyede dün saat 14.00 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından çıkan yangında atölyede çalışan biyoloji mühendisi Melik Duran ile işçiler Ahmet Uysal, İsmail Tünel ve Umut Küçükarabacı yanarak can verdi. 4 kişinin cesetleri otopsi için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi morguna kaldırıldı.

CESETLER HASTANE MORGUNDA

Yetkililer kömürleşen cesetlerin kime ait olduğunun yapılacak DNA testiyle belirleneceğini söyledi. DNA testinden sonra ölenlerin cesetleri yakınlarına teslim edilecek. Ölenlerden Melik Duran'ın yaklaşık 1 aydır patlamanın meydana geldiği işyerinde biyoloji mühendisi olarak çalıştığı belirtilirken Ahmet Uysal, Umut Küçükarabacı ile İsmail Tünel'in ise 6 aydır işyerinde sigortalı işçi olarak çalıştıkları belirtildi.

GECE DE PATLAMA OLDU

Patlamanın meydana geldiği atölyedeki kimyasal maddeler gece kepçelerle dışarı çıkartıldı. Damperli bir kamyonun kasasına yüklenen kimyasal maddeler aniden patladı ve yangın çıktı. Damperli kamyonun sürücüsü kasada alev alan kimyasal maddeleri yere boşaltıp uzaklaştı. Yerde yanan kimyasal maddeleri olay yerine gelen itfaiye ekipleri söndürdü. Patlama sesi çevrede endişe yaratırken, olayda ölen ve yaralanan olmadı.

KAYA PARÇALAMA TOZU ÜRETİLİYOR

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele şubesi ekiplerinin olayla ilgili çalışmaları sürüyor. Polis, işyeri sahibi Zafer Akansel ile firma yetkililerinden Hikmet Şimşek, Kaya Turgut ve Vildan Çakmak'ı gözaltına aldı. 4 şüphelinin sorgulamalarının tamamlanmasından sonra adliyeye sevk edileceği kaydedildi.

GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ ALMIŞ

Bu arada gözaltına alınan işyeri sahibi Zafer Akansel'in geçen yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (BOBB) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu tarafından İleri Teknoloji Yılın En Genç Girişimcisi ödülü aldığı öğrenildi.

Makine parçaları üretimi için açılan ve ruhsatının olmadığı bildirilen işyerinde merkezi İstanbul'da bulunan bir firma için patlayıcı özelliği olduğu öne sürülen kaya parçalama tozu ile taş kırmada kullanılan kimyasal maddeler üretiminin yapıldığı belirtildi. 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya da kaya parçalama tozlarının neden olduğu iddia edildi.

PATLAYICI ÜRETİMİ YAPILMIYOR İDDİASI

Gözaltına alınan işyeri sahibinin avukatları ise patlayıcı madde üretimi yapılmadığını öne sürerek, "Bu işyerinde makina üretimi yapılıyor. Patlayıcı madde üretimi yapılmıyor. Böyle bir şey söz konusu değildir. Burada bazı kimyasallar karıştırılarak taş kırma malzemesi üretiliyor. Bu malzemenin yanıcı özelliği var ancak patlayıcı özelliği yok. Patlamanın nasıl meydana geldiği araştırılıyor. Kimyasallar yanlış karıştırılmış ve bunun sonucunda patlama oluşmuş olabilir. Bu konu araştırılıyor" dedi.

Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri Şubesi ekiplerin patlamanın meydana geldiği işyerinde 2 gündür çalışmalarını sürdürüyor.

KİMYASAL MADDELER İMHA EDİLDİ

Patlamanın meydana geldiği işyerinden çıkartılan kaya parçalama tozları ile kimyasal maddelerin, polis ekiplerinin gözetiminde boş bir araziye götürülerek imha edildiği öğrenildi.

YAVRULARINI KAYBETTİ

Bu arada patlamayla birlikte işyerinin yanında bulunan Sibirya Kurdu 4 yavru köpeğin de telef olduğu belirtildi. Yavruları ölen anne köpek ise işyerinin yanından ayrılmayarak yavrularını arıyor.



KA(EK/AAA)