Patates üretiminin yoğun yapıldığı merkezlerin başında gelen Kaymaklı ile Ürgüp İlçesi'nin Mazı Köyü'nde hayal kırıklığına uğrayan üreticiler, maliyetine bile olsa ürünün  çillenmeye başladığını, en kısa sürede depolardan çıkartılarak satılması gerektiğini belirtti. Mazı Köyü'ndeki Mustafa Tiryaki, patateste üretim maliyetlerinin her geçen yıl ciddi artış göstermesine karşın ürünün birkaç yıl öncesi fiyatlarla alıcı bulması nedeniyle büyük mali kriz içerisinde olduklarını söyledi. Bölgede görülen don olayı ile birlikte krizin daha da derinleştiğini belirten Tiryaki, şöyle dedi:

"Don olayı ile tarla ve gerekse depolarda yüzde 40 oranında bir zarar oluştu. Diğer yanda patateste ihracatçının istenen düzeyde desteklenememesi nedeniyle yurt dışına satılaman patates iç pazarda da istenen düzeyde değer bulmadı. Olan üreticiye oluyor. MEDAŞ ve bankalara kredi borçları ve özel sektöre olan borçlar nedeniyle her gün haciz endişesi içerisindeyiz. Çiftçiler uykusuz geceler geçiriyoruz. Bu konuda acil çözüm bulunmasını istiyoruz."

Mazı Köyü'nde kahve işleten Dursun Yaşar da, köylü müşterilerinin bir bardak çayı bile veresiye defterine yazdırdıklarını anlatırken, "Köylüde para yok. 6 aydan beri veresiye defteri tutuyorum. 12-13 bin TL çay parası alacağım var, bir türlü alamıyorum.Böyle giderse kahveye kilit vurmak zorunda kalacağım" diye konuştu.

Kaymaklı Beldesi'nde patates üreticisi Mustafa Şener de, depolarda bekletilen binlerce ton patatesin en geç Haziran ayı başına kadar elden çıkartılması gerektiğini anlatırken şöyle dedi:

"Patatesimizi devletimiz alsın. Belediyelere, Van’daki depremzedelere veya Hatay ve Kilis'teki mültecilere gönderilsin. Maliyetini devlet karşılasın bize yeter. Kahvede oturup  arkadaşlarımızla çay içebilecek bir paraya bile sahip değiliz. Patates üreticisi şu anda bitmiş durumda. Yeni ürün dönemi olmasına karşın maliyetlerin yüksek oluşu nedeniyle ekim yapamıyor. Mazot, gübre tohum ateş pahası. Bu sorunlara karşı hükümetin duyarsız kalmamasını ve çözüm üretiminde çiftçilerimize destek olmasını bekliyoruz."



AK(OE/İD)