Patara Antik Kenti'nde Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından yürütülen yaz dönemi kazılarında 'gymnasium' ya da 'ambulatum' olarak adlandırılan (gençlerin banyodan önce spor yaptığı, eğitim aldığı bölüm) yapının, büyük bir depremde tahrip olduğu belirlendi.

Yapılan incelemelerde, antik yapının tüm tonoz, kemer ve duvarlarının batıya doğru göçtüğü, buna neden olan yıkıcı depremin ise M.S. 7'nci veya 8'inci yüzyılda meydana geldiği tahmin ediliyor. Deprem göçükleri, ziyaretçilerin ve bilim insanlarının antik döneme ilişkin bilgi edinmesi ve incelemesi için yerinde korunacak.

Kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında ayrıca Patara Antik Kenti'nin simgesi olan ve halk arasında 'dört ayak' olarak adlandırılan Patara Şehir Takı'nda restoran çalışmaları amacıyla yapılan kazılarda, çift tarafı sütunlu, revakla geçilen yeni bir mimari döşeme ortaya çıkarıldı. M.S. 2'nci veya 3'üncü yüzyıla ait olduğu belirlen yapının arka duvarındaki orijinal mermer kaplamalar ise dikkat çekiyor.

DEPREM İZLERİ TAŞIYOR

Yeni buluntularla ilgili bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Hava İşkan Işık, Liman Hamamı'nın 'Gymnasium' ya da 'ambulatum' denilen bölümde çok büyük bir göçükle karşılaştıklarını kaydetti. Tahribatın çok yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Işık, şunları söyledi:

"Göçükler açığa çıktıkça antik kentin büyük bir deprem yaşadığını anladık. Elde ettiğimiz veriler hamamın 7'nci veya 8'inci yüzyılda çok ciddi bir deprem tahribatına uğradığını gösteriyor. Depremin yıkım noktası bizim dışımızda başka bilim dalları ve araştırmacılar için de büyük önem arz ediyor. Bu göçükleri kaldırmayı düşünmüyoruz. Büyük oranda yerinde bırakacağız. Belki böylece depremin gücü, tahribatın boyutu, yapıların depreme karşı nasıl yapılması gerektiği konusunda tarihe kayıt düşebiliriz."

Antik yapının birkaç kez yandığını belirlediklerini vurgulayan Prof. Dr. Işık, Patara Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarının eylül ayı ortalarında sona ereceğini kaydetti.