Akdeniz üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından yürütülen Patara Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazı çalışmaları, 24'üncü yılını doldurdu. Yaz dönemi kazılarında Akdeniz, Adnan Menderes, Mimar Sinan, Mehmet Akif Ersoy, Mersin, Trakya ile Almanya'nın Münih, Münster ve Mainz üniversitelerinden 50 bilim insanı, arkeoloji bölümü öğrencileri ve 60 işçi görev yaptı.

Likya Birliği'nin yönetim merkezi Patara Antik Kenti'ndeki kazılar M.Ö. 5'inci yüzyılda meydana gelen depremde göçük altında kalan liman hamamı ve hamamın palestra (hamama girmeden spor yapılan bölüm) bölümü ile Tepecik Bey Konağı, Kaynak Kilise, mezarlık, Medestus takı, anıt mezar, devlet konukevi ve ana cadde girişindeki burçta yapıldı. Kazılarda pek çok mezar ve seramik yazıt ortaya çıkarıldı. Yazıtlar, Patara Antik Kenti'nin geçmişinin M.Ö. 3'üncü Yüzyıl'a kadar uzandığını ortaya koydu. Çalışmalar kapsamında ortaya çıkarılan pek çok eser ve yapı restore edildi.

ENGELLİ YOLLARI YAPILDI

Bu yılki restorasyon ve düzenleme çalışmaları sırasında antik kent 'engelli dostu' kent haline getirildi. Engelliler için engelli yolları yapıldı, pek çok noktaya engelli arabası konuldu. Antik kenti dolaşan engelli İngiliz Medeline Ashe Smiht, "Yapılan düzenleme çok kolaylık sağladı. Rahtlıkla antik kenti gezdim. Bu bizim için mükemmel ve inanılmaz bir hizmet" dedi.

ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI

Kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, bu yıl kazı ve restorasyon çalışmalarının aynı anda yürütüldüğünü söyledi. Kentin engellilerin dolaşması için de düzenlendiğini anlatan Prof.Dr. Işık, "Patara artık engelli dostu kent haline geldi. Bu düzenlemeden sonra ziyaretçi sayısında artış oldu" dedi.