Pasinler, Erzurum'un 39 kilometre doğusunda, kamuoyunun sevimli yalanları ile tanıdığı 'Teyyo Pehlivan' lakaplı Tayyip İde, İbrahim Hakkı, Nefi'nin memleketi olarak biliniyor. Tarihi kalesi ile dikkat çeken, İran transit yolu üzerinde ve en eski kaplıcası 1390 yılında yaptırılan Büyük Çermik'in suyu romatizmal, ortopedik, solunum sistemi rahatsızlıklarla sinir, kas yorgunluğu, eklem, kireçlenme, iltihaplanma, deri ve nefrolojik hastalıklara olumlu etki yapıyor. Suyun sıcaklığı 39-45 santigrat derece olan Pasinler'in kaplıcalar ile bahçeler arasındaki 20 dönüm arsaya Çağ Sağlık Eğitim Derneği Genel Başkanı olan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, devre mülk sistemi kuracak.

Erzurum'da 2011'de düzenlenen Kış Oyunlarına FISU'nun sağlık kurulu üyesi olarak katıldığı sırada Pasinler'deki termal tesisleri keşfettiğini anımsatan Prof.Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Kızılcahamam'daki  Akasya Vadisi'nden sonra Hasankale Akasya Vadisi'ni kurmak için arsa aldıklarını ve zemin etütünün ardından temel atacaklarını bildirdi. Prof.Dr. Sunguroğlu, şunları söyledi:

ALKOLSÜZ SAĞLIK MERKEZİ OLACAK

"Benim atalarım Saltuk beyin torunları. Kökenim Erzurum, eşim Aşkaleli. Bu topraklara bir gönül borcumuz var. Erzurum'un güzel insanlarıyla da tanışınca yatırım yapmak istedik. Pasinler'de çok güzel bir su var. Çermik sefası sürmek için güzel bir yer. Arsanın ihale yoluyla satışını gerçekleştirdik. Nehir kenarında 1000 yataklı birbirine geçmeli 3 bloktan oluşan bir tesis planladık. Kızılcahamam'da termal tesise üye olanlar, isterlerse Hasankale Akasya Vadisine gelebilecek. Buradakiler de Kızılcahamam'dan yararlanacak. Böylece Kızılcahamam ve Pasinler arasında bir dostluk, kardeşlik köprüsü kurmayı hedefliyoruz. Jakuzili küvetlerden LCD ekran televizyona kadar her şeyiyle donatıyoruz. Yaklaşık 25 milyon liralık bir tesis olacak. Hanımlar ve beyler için ayrı ayrı termal havuzlar olacak. Çocukların sıkılmadan tatil yapması için kapalı aqua park, eğlence merkezi olacak. Tam bir aile yuvası haline getirmek istiyoruz. Kızılcahamam tesislerimizde alkol servisi yapılmaz. Ailelerin rahat, huzurlu, sağlıklı bir tatil geçirmesi hedefimiz. Aynı konsepti burada da uygulamak istiyoruz. Burasıda alkolsüz sağlıklı yaşam merkezi olacak."

DELİCE PROJE

Hasankale Akasya Vadisinin 2013'ten itibaren Doğu ve Karadeniz'in termal tatil köyü olacağına işaret eden Prof.Dr. Kadirhan Sunguroğlu, "Temeli atmadan devre mülkleri satmaya başladık. Kimileri de biraz delice bir proje olarak bakıyorlar buna. Doğu'nun da daha doğusu. Ne yapacaksın 'batarsın' diyorlar. Aynen şunu samimiyetle ifade ediyorum. Buraya yatırdığımız para eğer batarsa bin kere helal ettim. Erzurumlu hemşehrilerime helal olsun. Eğer kazanırsa o parayı da Erzurum'a yatırmaya söz verdim" diye konuştu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Vali Muavini Mehmet Gök, Pasinler Kaymakamı Cihangir Güler'in de hazır bulunduğu protokol imza töreninde Belediye Başkanı AK Partili Ünsal Sertoğlu, "622 yıllık termal kaplıcaların bulunduğu Pasinler'e ilk kez özel sektör geliyor. Devre mülk sistem sayesinde 400 vatandaşımız iş bulacak" dedi.



DHA(KS/AAA)