Fethiye'nin Ölüdeniz Beldesi'ndeki 1965 rakımlı Babadağ, eşsiz manzarası ve bir sezonda 60 bine ulaşan yamaç paraşüt atlayışının yanı sıra, paraşüt kazalarıyla da gündemden düşmüyor. Babadağ'da yaşanan kazalarda, pistleri tanımayan single (tekli) pilotların tecrübesizliği dikkat çekerken, ansızın hızı değişen rüzgar da kazalara davetiye çıkarıyor. Bu yıl meydana gelen pek çok irili ufaklı kazada ciddi bir yaralanma olayı görülmezken, gökyüzünde akrobasi denemesi yaparken paraşüte dolanarak denize düşen İranlı 38 yaşındaki Mahdi Makarem öldü. Makarem'in ölümü, bu yıl yaşanan tek ölümlü kaza olarak kayıtlara geçti.

PARAŞÜT KAZALARI KAMERADA

Babadağ'da sezon boyunca görülen çok sayıda paraşüt kazası amatör kameramanlar tarafından görüntülendi. Görüntülerde, kalkış sırasında paraşütü hava dolmayan bir pilotun taklalar atarak düştüğü dikkat çekti. Bir başka kazada ise ineceği yeri iyi ayarlayamayan paraşüt pilotu, Belcekız Plajı'nda karaya çekilmiş balıkçı kayığına çarptı. Tecrübesiz pilotlar kalkış ve iniş sırasında sık sık yere kapaklanırken, bazı pilotlar iniş sırasında Belcekız Plajı'na yürüyüş yapan turistlere de çarparak yere düşürdü.

BEBEK ARABASINA ÇARPTI

Başka bir kazada ise hızını alamayan paraşüt pilotu, plajda gezintiye çıkan kadın turist ve bebek arabasına çarparken görüntülendi. Kadın turist yürüyüş yolundan aşağı düşerken, devrilen bebek arabasının kumsala düşmesini engellemeye çalıştı. Bebeğin yere düştüğü kazada, şans eseri yaralanan olmadı. Rüzgarlı havalarda paraşütün kontrolünü kaybeden pilotlar zaman zaman Belcekız Plajı'nda güneşlenen turistlere de tehlikeli anlar yaşattı. İniş için plaja yönelen bir paraşüt pilotu, plajda güneşlenen turistlerin arasına daldı. Tatilcilerin paraşütçüden kaçma anı da kamera ile görüntülendi.

KAZALAR UCUZ ATLATILDI

Saniye saniye görüntülenen ciddi kazalardan biri de Babadağ 1700 metre pistinde oldu. Pistten kalkış yapan paraşüt pilotu, havalandıktan hemen sonra paraşütün kontrolünü kaybetti. Hızla kayalık alana düşen paraşütçü yerde sürüklenip taklalar attıktan sonra durabildi. Bir başka ciddi kazada ise havada paraşütü kapanan paraşüt pilotu denize düşüyor. Pilot, yedek paraşütünü açıp çarpma hızını azaltınca ciddi bir yara almadan kurtuldu.

"KAZALARI MİNİMUMA İNDİRDİK"

Paraşüt merkezinin işletmesini yürüten Babadağ Güç Birliği ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, alınan önlemler sonucu kaza sayısında geçen yıllara oranla düşüş kaydedildiğini söyledi. Küçük çaplı kazaların sporun ruhunda olduğunu kaydeden Arıcan, Babadağ'da bu yıl single atlayış yapan İranlı bir pilotun akrobatik hareketler yaparken denize düşerek öldüğünü belirtti. Bu kazanın kendilerini ziyadesiyle üzdüğünü vurgulayan Başkan Arıcan, şöyle dedi:

"Buna karşı yolcu taşıyan tandem (ikili) pilotlarda, hiç ölümlü kaza yaşanmadı. Gönül ister ki hiç ölümlü kaza olmasın. Fakat bu sporun doğasında malesef kazalar var. Babadağ'ın fiziki şartlarını geliştirmek istiyoruz. Babadağ'da hiç kaza olmaması için çalışıyoruz. Gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz."



ET(HA/İD)