Muğla ve ilçelerinde görev yapan paramedik ekipleri 22 Aralık Dünya Paramedik Günü nedeniyle Bodrum'da bir araya geldi. Olay yerinde paramedik ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin vatandaşlar tarafından öneminin kavranması için tatbikat düzenlendi. Bodrum Belediye Meydanı'nda yağmur altında gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği yağmur nedeniyle direksiyon kontrolünü kaybeden sürücünün yol kenarındaki bariyer ve aydınlatma direğine çarpması ile meydana gelen bir kaza canlandırıldı. Kaza sonucunda, hamile kadının doğum sancılarının artması üzerine, olay yerine çevredeki vatandaşlar tarafından 112 Acil Sağlık ekiplerine haber verildi. Kısa sürede olay yerine ilk olarak, Bodrum'da hizmet veren ATV'li paramedik ekipleri ulaştı, yaralılara ilk müdahaleyi yaptı. Hemen ardından gelen 112 Acil Sağlık ambulanslarında görevli paramedikler, hamile kadının doğumunun başlaması üzerine hastaneye yetiştirilemeyeceğine karar verdi ve doğum araçta gerçekleştirildi.

Doğumun ardından anne ve bebek hemen hastaneye ulaştırıldı. Bebeğini doğurmak üzere olan kadının eşinin durumunu sorması ve “Nefes alamıyorum, bebeğim yardım edin” şeklinde bağırması gerçeği aratmadı.

Tatbikat 2 yaralının da ambulansa bindirilerek en yakın hastaneye ulaştırılmaları ile sona erdi. Paramedik ekipleri, son olarak görevlerini ve nasıl müdahalede bulunduklarını anlatan broşürler dağıttı.

Muğla 112 Şube Müdürü Dr. Bekir Bayat, il genelinde 73, Bodrum'da da 20 Paramedik ve Acil Tıp Teknisyeninin görev yaptığını belirtti. Acil Sağlık Hizmetleri’nin 10 yıllık süre içinde büyük gelişmeler gösterdiğini kaydeden Bayat, deniz ambulansı, helikopter ve uçak ambulansların da güçlerine güç kattığını söyledi.

Muğla İl Ambulans Servisi Başhekimi Emine Önsoy da “Paramedik arkadaşlarımız, görevleri vatandaşlarca bilinmediği ve tanınmadığı için böyle bir tatbikat yaptı. 2004 yılında Sağlık Bakanlığı'nın 112 Ambulans Servisi'nde görev almaya başlayan Paramedikler, hayati tehlikesi bulunan hasta yada yaralıya ilk anda müdahale eden, üniversite eğitimi almış, profesyonel kişilerdir" dedi. Paramediklerin, hastanın sorununu tanıyıp, durumunu değerlendirdikten sonra gerekli olan acil bakımı verir ve bu durum en yakın hastaneye gidene kadar ambulansta da devam ettiğini belirten Emine Önsoy, "Arkadaşlarımız bugün başarılı bir tatbikat gerçekleştirdi. Doğum vakası ile travma vakasını birlikte kontrol altına aldı. Annenin ve bebeğin sağlıklı bir şekilde hastaneye ulaşmalarını sağlarken, kendi görevlerini başarıyla vatandaşlara anlatmış oldu” diye konuştu.