Erzurum'un Horasan İlçesi'nde berberlik yapan 5 çocuk, 35 torun sahibi Hacı Kırbaç'ın uzun bıyık sevgisi 30 yıl önce başladı. Yaşadığı ilçede ilgi odağı olan Kırbaç, Palandöken'e gezmek için gelince yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Hacı Kırbaç ile fotoğraf çektirmek için sıraya girenler, insan boyundaki bıyıkları meraklı gözlerle izledi. Palandöken'de tanımadığı yüzlerce kişiyle uzun bıyıklarının şöhreti nedeniyle hatıra fotoğrafı çektiren Hacı Kırbaç, kayak yapanlara özenince kayak öğretmeni Tuncay Nakipoğlu'ndan ders aldı. Takım elbisesi ile kayak yapan Hacı Kırbaç, zaman zaman zor anlar yaşadı.
Eski Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren'in 1980'li yıllarda Horasan'a gelerek halka hitap ettiği sırada bıyıklarının ihtişamını görerek kendisine 'Horasanlı Pala' adını verdiğini anlatan Kırbaç, o günden sonra bölgede namının 'pala' olarak yayıldığını ifade etti. Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan'a kadar birçok siyaset adamının yanı sıra sanatçılarla da fotoğrafları bulunan Kırbaç, 4 yıl önce eşinin ölümünden sonra ilk kez kalabalığın içine çıktığını söyledi. Bıyıklarının canlılığını korumak ve dökülmesini önlemek için kendi yaptığı özel bitki karışımlarını kullandığını belirten Hacı Kırbaç, şunları kaydetti:
"Bıyıklarımın kuvvetinin, görkeminin ve canlılığının sürmesi için dua ettim. Allah bıyığıma zeval vermesin. Rahmetli eşim de bıyıklarıma olan sevgimi bildiği için bana bu konuda çok büyük destek oluyordu. Belli aralıklarla bitki karışımları kullanarak, dökülmemesini canlı ve parlak olmalarını sağlıyorum. Mesleğim berberlik olmasaydı, bıyığın bakım masraflarının altından kalkamazdım. Ölene kadar da bıyıklarımı kesmeyi düşünmüyorum. Çünkü bıyık erkeğe yakışıyor ve yakışıklılığını tamamlıyor. Yalnız bu kadar uzun bıyık herkesin harcı değil. Bıyığını çok uzatmak isteyen eşinden izin almadan bu işe girişmesin. Ben eşimden bu konuda izini almıştım. Yakında Hacca gideceğim. Suudi Arabistan kralını ziyaret edip ona Erzurum'un kara elması olarak bilinen Oltu Taşı'ndan tespih hediye edeceğim. Tek isteğim ülkemi dünya bıyık şampiyonasında temsil etmek."
Hacı Kırbaç ile ailece hatıra fotoğrafı çektiren İranlı Negal Kaşipasa, eşinin böyle bıyıklı olmasını istemediğini belirtti. Kaşipasa, "Çok uzun. Eşimde böyle bıyık istemem" dedi. Palandöken'de kayak yapmaya ara verip Hacı Kırbaçla Paladöken'de hatıra fotoğrafı çektirmeye çalışan turistler, "Böyle bıyıklı kişileri ancak televizyon ya da gazetelerde görebiliyorduk. Böyle bir bıyıkla yaşamak çok zor olsa gerek. Fırsatı kaçırmadan hatıra fotoğrafı çektirdik" diye konuştu.
 
Tİ(KS/BT)