Av yasağının kaldığı ilk günlerde protesto nedeniyle Kocaeli'deki balıkçı barınaklarında bulunan birçok tekne ava çıkmadı. Karadeniz'in derin sularında az miktarda avlanan palamut, Eylül ayının ilk haftasında 20 ile 25 lira arasında değişen fiyatla satıldı. Boykotun sona ermesinin ardından Kocaeli'nin Kefken ve Bağırganlı barınaklarından ava çıkan ve sayıları 200'ü bulan tekneler özellikle Eylül ayının 10'undan itibaren her avda ağlarını tamamen doldurmaya başladı. Bu da balıkpazarlarındaki tezgahları palamutla doldurdu.

4 LİRADAN AŞAĞI İNMEZ

Tane fiyatlarının kademeli olarak 15, 10, 8 ve en son 4 liraya kadar düşen palamut, balığı sevenlerin sofralarının değişmezi haline geldi. İzmit Balıkpazarı'ndaki esnaf ise, palamutun tanesinin şu anda 4 liraya kadar düştüğünü, bundan daha aşağı inmesinin mümkün olmadığını belirterek vatandaşların bol bol alıp derin dondurucuda saklayarak birkaç ay sonra da bunları yiyebileceklerini söylediler.

İzmit Balıkpazarı esnafından Hamdi Bineklioğlu, palamut balığının uygun koşullarda bir yıl kadar bile saklanabileceğini belirtti. Bineklioğlu, alınacak palamutların kesilmeden ve ykanmadan derin dolduruyuca atılıp bekletilebileceğini, derin doldurucudan çıkarıldığında da mutlaka tüketilmesi gerektiğini; çıkarıldıktan sonra yeniden konulması halinde balığın bozulabileceğini belirtti. Palamutun lakerdasının da çok lezzetli olduğunu ve bilenlerin bunu kendilerinin yaptığını hatırlatarak, bunun için de balığın temizlenip uygun şekilde kesildikten sonra kaya tuzuna yatırılıp saklanabileceğini söyledi.

 

EY(MB/AAA)