Manisa İl Genel Meclisi 2012 yılı bütçesinden 1.5 milyon liralık kaynak ayırıp, bu yıl içinde belirlenen üç yere rüzgar enerjisi santrali kuracak. Konuyla ilgili açıklama yapan İl Genel Meclisi Başkanı AK Partili Hayrullah Solmaz, rüzgar enerjisi santralleri kurmalarındaki en önemli nedenin, çiftçilerin tarımsal sulamada kullandığı elektriğin maliyetinin yüksekliği olduğunu belirtti. Solmaz, "Birçok çiftçimiz tarımsal sulamada kullandığı elektriğin parasını ödemekte zorlanıyor. Kimi çiftçimiz ise ödeyemediğinden dolayı icralık duruma düşüyor. Bu sorunun ortadan kalkması amacıyla il genel meclisi olarak harekete geçtik. Elektriği biz üreteceğiz, köylümüze biz ulaştıracağız" diye konuştu.

2013'TE HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR

İl Genel Meclisi Başkanı Solmaz, rüzgar santrallerinin hangi ilçelere kurulacağı konusunda bir çalışma yaptıklarını ve üç ayrı yer belirlediklerini kaydederek şunları söyledi:

"Yaptırdığımız meteorolojik ölçümlerde merkez, Akhisar ve Kırkağaç ilçelerinde rüzgarın yoğun bir şekilde olduğunu gözlemledik. Bu nedenle rüzgar santrallerinin bu yerlere kurulmasında karar kıldık. Rüzgar santrallerinin kurulma çalışmaları bu yıl içerisinde başlayacak. Santrallerin kurulması konusunda proje çalışmamızı başlatıyoruz. Proje çalışması bittikten sonra, önümüzdeki aylar içerisinde ihaleyi gerçekleştireceğiz. Hedefimiz bu yıl içerisinde üç yerde rüzgar santrallerini kurup, 2013 yılında hizmete sokabilmek." 

ULUSAL ŞEBEKEYLE DAĞITILACAK

Üretilen elektriğin Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. aracılığıyla köylere dağıtımının sağlanacağını anlatan Hayrullah Solmaz, "Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ile bir anlaşma yapacağız. Kendilerine, köylere hat ulaşım bedeli ödeyeceğiz. Biz de köylerimize ucuz fiyata, tarımsal sulama kullanmaları için elektriği vereceğiz. Böylece çiftçilerimizin önemli bir yükünü hafifletmiş olacağız" dedi.

GÜNEŞ PANELLERİ DE SIRADA

Bazı köylere de elektrik üretimi konusunda güneş panelleri kuracaklarını ifade eden Solmaz, "Bu konuda çalışmalarımızı başlattık. Şu anda hangi köylerimize kuracağımız konusunda tespit çalışmalarımız devam ediyor. Güneş panellerini kuracağımız köylerde üretilen elektrik de tarımsal sulamada kullanılacak" bilgisini verdi.



İK(İÖ/COŞ)