Özbekistan'dan Türkiye'ye Marhuba Absolomova ve Fahriddin Mahamadgulov çiftinin 2 yaşındaki oğulları Lochinbek Onarboev aradığı şifayı kilometrelerce ötede buldu. Çocuklarında işitme sorunu olduğunu anlayıp, hastane hastane dolaşan çift, son çare olarak, geçen hafta İzmir'deki Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi'ne geldi. KBB uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz tarafından muayene edilen ve geçen cuma günü ameliyata alınan Lochinbek Onarboev, yaklaşık 2 saat süren operasyonla sağlığına kavuştu. Artık duyabilen küçük Onarboev'in kısa süre içinde konuşmaya da başlayacağı kaydedildi.

TEŞHİS ÖNEMLİ

Operasyonu yapan Doç.Dr. Ali Titiz, bu ameliyatı yapanların sayısının çok az olduğunu belirterek, "Biyonik kulak ameliyatını yüzde 90'ın üzerinde işitme kaybı olan ve işitme cihazından fayda göremeyecek olanlara yapıyoruz. Burada her şeyden önce çocuğun işitme kaybı olup olmadığını anlamak gerekiyor. Teşhis her şeyden önce geliyor. Bera tekniğiyle çocuğun sinirsel işitme kaybı olduğunu teşhis ettik. Bu yöntem duyma kaybı yüzde 90'ın üzerinde olan çocuklarda uygulanıyor" dedi.

"DEVLET DESTEKLEMELİ"

Ekol KBB Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baz ise yaklaşık 35 bin TL'ye malolan bu operasyonun İzmir'deki özel hastaneler içerisinde ilk kez yapıldığını söyledi. Baz, "Devlet özel hastanelerde yapılan bu ameliyatın masraflarını karşılamıyor. Sağlıkta devrim niteliğinde adımlar atan devletimiz bu konuda da özel sektörü desteklemeli" diye konuştu. Baz, "Bu çocuk cihaz takılmasıyda sağır ve dilsiz kalacaktı. Bu cihaz sayesinde normal bir insan olarak yaşamını sürdürecek" dedi.



EA(AÖ/İD)