Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 3'üncü Yüzyıl'da Oyuncular Birliği'nin kurulduğu bölgenin yeniden oyunculuğun merkezi olması için Oyuncular Sendikası ile işbirliği yaptı. Sendika Başkanı Memet Ali Alabora, Şebnem Sönmez, Janset, Timuçin Esen, Devin Özgün Çınar, sendika çalışanları ve birçok oyuncu Teos Antik Kenti'nde biraraya geldi.

Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı konuşmada, Sakin Şehir (Cittaslow) ile farklı bir yaşam vizyonuna sahip olduklarını belirtti. 2 bin 500 yıl önce Teos'ta sanatçıların bir birlik kurduğunu ve bir ateş yaktıklarını dile getiren Soyer, "Şimdi Oyuncular Sendikası'nın, insanlığı aydınlatan bu ışığı yeniden ve aynı yerden yakarak, tüm dünyaya yayacağını düşünüyorum. Tarihte ilk Aktörler Birliği Teos'ta kurulmuş. Bu hem köklerimizin keşfi, atalarımıza bir saygı duruşu, hem de Teos için iade-i itibar olacak" dedi.

Oyuncuların çalışma koşullarını düzenlemek için kurulan Oyuncular Sendikası'nın Başkanı Mehmet Ali Alabora da, Seferihisar'dan aldıkları davetin onur verici olduğunu belirterek, bu ışığı tüm dünyaya taşıyıp hem Türkiye'deki hem de dünyadaki oyuncuların Seferihisar'la yeniden buluşması için çalışma yürüteceklerini belirtti.

Buluşmanın gerçekleşmesinde pay sahibi olan ünlü aktör Salih Güney de "Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile çalışmaktan dolayı çok mutluyuz. Seferihisarlılar böyle bir başkanı olduğu için gurur duymalı. Teos, yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Dünyada hak ettiği yeri en kısa zamanda bulacağına inanıyorum" dedi.

M.Ö. 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve Karyalılar'ın uzun yıllar yaşadığı Teos, 3'üncü Yüzyıl'da Dionysos Oyuncular Birliği'nin merkeziydi ve oyuncular 12 İyon kentinden biri olan Teos'ta özel haklara sahip olarak yaşıyorlardı.



(AÖ/SS)