Isparta'da, dünyada ilk kez mekanik yöntemle otomobillerde 'gürültüyü azaltma' etkisine sahip, maliyeti düşük kumaş üretildi. Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Tekstil Teknolojisi Bölümü'nden Uzman Çağlar Sivri, otomotiv sektöründe ses emici yüzeylerin kullanımının tüketiciler için tercih edildiğini söyledi. Projenin mimarlarından Çağlar Sivri, gürültünün duyma bozukluğu, uykusuzluk, yorgunluk ve öğrenme bozukluğu gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olduğunu kaydetti. Bu nedenle otomotiv sektöründe ses emici malzemelerin kullanımının yaygınlaştığını anlatan Sivri, tüketicilerin de artık otomobil alırken motor sesinin en az içeri veren araçları tercih ettiğine dikkati çekti.

DAHA AZ MALİYETLİ

Gürültüyü azaltmak için kullanılan bu nitelikteki kumaşların nanoteknolojiyle üretildiğini vurgulayan Çağlar Sivri, bu yöntemle üretilen malzemelerin maliyetinin yüksek olduğunu belirtti. Piyasadaki mevcut nanoliflerin daha çok elektrik gücüyle üretilmesinden kaynaklı yüksek maliyetli ve üretiminin ise daha zahmetli olduğunu vurgulayan Sivri, "Mekanik nanolif teknolojisinin özellikle ses emici alanında kullanılmasıyla hem ekonomik hem de yüksek performans sağlayacak ürün geliştirme üzerine proje tasarladık. Üretim aşamasında elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmadığından maliyetli düşük. Bu nedenle daha çok tercih ediliyor" dedi.

DESTEK BEKLENİYOR

Projenin uygulama aşamasında olduğuna değinen Sivri, ürünün pazarlanması için otomotiv sektörüne hizmet veren tekstil firmalarıyla görüşmeler yaptıklarını söyledi. Yurt dışından bazı talepler geldiğini de anlatan Çağlar Sivri, "Konfeksiyon ve İhracatçılar Birliği'nden veya yurt dışından destek alırsak hızlı bir şekilde ilerlememiz mümkün. Bu şekilde birkaç yıl içinde projeyi tamamlayıp sektöre bu ürünü kazandırabiliriz" diye konuştu.

ÖDÜL ALDI

Projenin, Avrupa Dokusuz Yüzeyler Araştırma Birliği tarafından her yıl Avrupa'nın farklı bir ülkesinde verilen ve bu yıl İsveç'in Göteborg kentinde sunulan 'Akademi Ödülü'ne layık görüldüğünü bildiren Sivri, "Göteborg'ta en iyi 10 çalışma arasında bizim çalışmamız sergilendi" dedi.



ME(SU/CK)