Sakarya Barosu avukatlarından Vacit Öktem, 4 Haziran 2012 tarihinde kendisine ait 54 AV 117 plakalı araçla Adapazarı Adliyesi'nden bürosuna gelirken, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı kontrollerde, aracının camında siyah film olduğu gerekçesiyle ceza uygulandı. Trafik ekipleri, Karayolları Trafik Kanunu'nun 30/1-b maddesinden dolayı 154 lira para cezası kesince Avukat Öktem cezanın kaldırılması için mahkemeye başvurdu.

İtirazı inceleyen Sakarya 4. Sulh Ceza Mahkemesi  Öktem’i haklı bularak Sakarya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik cezasını iptal etti. Mahkeme iptal gerekçesinde şunları yazdı:

"Dosya kapsamında ve keşif sonrası düzenlenen rapordan, itirazcı hakkında Karayolları Trafik Kanunu'nun 30/1-3 maddesini ihlal ettiği bahisle, hakkında idari para cezası tayin edilmiş ise de; Anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs, aksesuar eşya ve çıkıntıların bulunması gerekmektedir. Bilirkişi raporunda itirazcıya ait araçta bu kapsamda bir süs, aksesuar, eşya veya çıkıntının bulunmadığındın tespit edilmiş olması karşısında, kanuna aykırı olarak düzenlenen idari para cezasının iptaline dair hükümler kurulmuştur. Trafik cezasının hukuki dayanaktan yoksun olması nedeniyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına."

AVUKAT ÖKTEM: KANUNDA YERİ YOK

Aracının camlarında film olduğu gerekçesiyle verilen para cezasını iptal ettiren avukat Vacit Öktem, mevcut şartlarda ceza kesilmesinin hukuka uygun olmadığını söyledi. Öktem şöyle devam etti:

"Trafik müdürlüğünün uygulaması maalesef yürürlükteki yasaya uymuyor. Bahse konu trafik cezasının 30-1 maddesi geçerli bir maddedir. Buna göre ilgili yasada sürücüsün sürmesini engelleyecek çıkıntı veya benzeri eklentileri kapsıyor. Yasada 'dışarıdan görüşü engelleyecek filmlerin araca yapıştırılması yasaktır' demiyor. Ben bu nedenle bana kesilen cezaya itiraz ettim. Bilirkişi ile bunu da tespit ettirdim. Mahkeme filmlerin görüşü engellemediğine karar verdi. Mahkeme verilen cezayı kaldırdı. Mahkemenin bu kararı Türkiye için geçerli bir karardır. Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, araçlarında film olan kişilerin bu filmleri sökmeleri gerekmez." 



ZT,AG(MB/COŞ)