Kentin çetitli semtlerinde artan otomobil hırsızlıklarının ardından İzmir Emniyeti Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin olay yerlerindeki araştırmalardan, görgü tanıklarının verdiği bilgilerinden ve elde edilen görüntülerden, hırsızlık olaylarını aynı kişilerin yaptığı tespit edildi. Araştırmalarını bu yöne kaydıran ekipler, şebekeye yönelik çalışmalarını tamamladıktan sonra İzmir, Muğla ve Aydın'da eş zamanlı operasyon yaptı. 

Baskınlarda, geçen Ocak ayında girdiği cezaevinden şebekesini yöneten ve geçen cuma günü tahliye olan 52 yaşındaki M.Ü. ile birlikte topam 14 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerle birlikte, sahte plaka, ruhsat, numaratörler, immobilizer cihazları ele geçirildi. Şebekenin şasi numaralarını değiştirip sattığı 15 araç da ele geçirildi.

SUÇTAN KURTULMAK İÇİN AKIL ALMAZ YÖNTEM

Şüphelilerin sorgusu sırasında kriz geçiren B.K.'nın kaldırıldığı hastanede psikiyatri tedavisi gördüğünün ve bu yönde raporu bulunduğunun belirlenmesi, şekekenin kullandığı yöntemi de ortaya çıkardı. Şebeke elemanlarının yaptıkları usulsüzlükler sonrasında, ceza almamak ya da az ceza almak için, hasarlı araçları B.K.'nın üzerine yaptıkları, daha sonra bu araçların birebir benzerlerini bularak çaldıkları saptandı. Şüphelilerin çalınan araçlara da hasarlı araçların şasi numaralarını işledikleri, sonrasında da piyasaya sürerek haksız kazanç elde ettikleri belirlendi. Cezai ehliyeti olmayacağı için araç satışları üzerine yapılan B.K., ifade sırasında geçirdiği krizin ardından Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne gönderildi.

HIRSIZLARIN ŞİFRELERİ

Polisin teknik takibi sırasında şebeke elemanlarının takipten kurtulmak için kullandıkları şifreleri de deşifre edildi. Buna göre hırsızların, kırmızı renkli otomobili 'domates', yeşil renkli otomobili 'salatalık', çalıntı otomobilin boyanmasını 'duvar boyası', benzin bitmesini 'karnım acıkabilir', şasi numarası değiştirilmiş otomobili 'gömleği işlenmiş', sahte plakayı 'teneke', aracın benzininin az kalmasını 'çocuğun karnı aç', çalıntı araçlara takılacak olan sahte plaka ve ruhsatı 'takım elbise', ruhsat ve plakanın olmamasını 'başka kıyafetimiz yok', çalıntı otomobili 'dinamo', 'kuş' ya da `çocuk', polisin yakalama veya kontrole gelmesini ise 'komşu ziyarete geldi' olarak şifrelendikleri ortaya çıktı. Gözaltındaki işlemleri tamamlanan 3 kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, hastaneye kaldırılan B.K.'nın dışındaki 10 şüpheli ise Adliye'ye sevk edildi.