Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Oto Hırsızlık ekipleri, artan oto hırsızlık olaylarının faillerini bulmak için çalışma başlattı. Oto hırsızlık çetesini 6 ay boyunca teknik ve fiziki takibe alan ekipler, başta Ankara olmak üzere, Antalya ve Yozgat'ta eş zamanlı operasyonlar yaptı. 

Çetenin özellikle BMW marka otomobilleri çalması nedeniyle 'E30' kodu verilen operasyon kapsamında 29 kişi gözaltına alınırken, çalıntı olduğu değerlendirilen 35 otomobile ise el konuldu.

ÇALIP ALEMDE HARCAMIŞLAR

Liderliğini Yasin K.'nın yaptığı ileri sürülen çetenin oto hırsızlığının yanı sıra, ev ve işyerlerinden de hırsızlık yaptıkları belirlendi. Çete elemanlarının 'Alman usulü' olarak tabir edilen yöntemle çalıştığı, çalınan otomobil, para ve eşyaları kendi aralarında paylaştıkları öne sürüldü. Çalıntı araçlarda elde ettikleri paraların bir bölümüyle kendilerine lüks araçlar alan çete üyelerinin, iyi para kazandıkları zamanlarda ise sürekli alem yaptıkları öğrenildi.

'KADIN' ŞİFRESİ

Çete elemanlarının polisin takibine takılmamak için şifreli konuşmalar yaptıkları saptandı. Şüphelilerin çaldıkları araçlar için 'kadın' şifresini kullandıkları, araçların rengi ve markasına göre de 'esmer, sarışın ve kumral' kodlarını kullandıkları belirtildi. Çalacakları arabanın temiz olup olmadığıyla ilgili de telefonda birbirlerine 'Kadın güzel mi?', 'Evlendirebilir miyiz?', 'Evde kalmaz değil mi?' şeklinde sorular yönelttikleri de saptandı.

Çaldıkları otomobilleri parçalayıp sattıkları da öne sürülen çete elemanlarının çelik jantlar için de 'çizme ve bot' şeklinde şifreler kullandıkları belirlendi. Şüphelilerin hırsızlığa çıkarken birbirlerine 'İşler iyi gitmiyor, yeni iş bulmak gerek' dedikleri öğrenildi. Ayrıca otomobil hırsızlıklarında kapıları 'kaşık' diye tabir ettikleri özel imal edelin bir metal parçasıyla açtıkları kontağı çalıştırmak için de yine buna benzer bir başka metal parçası kullandıkları ortaya çıkarıldı.

29 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Gözaltına alınan ve aralarında bir kadının da bulunduğu 29 şüpheli, polisteki ifadelerinin ardından, 'resmi belgede sahtecilik yapmak, çalıntı otoları parçalamak, evden ve işyerinden hırsızlık yapmak, kapkaç ve ateşli silahla yaralama' suçlarından adliyeye sevk edildi.



FK(AY/SS)