Yönetim Kurulu Başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Burhan Özfatura’nın yaptığı, kurucuları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in önde gelen sanayici, işadamları, gazetecilerinin olduğu Anadolu Otizm Vakfı, otistik çocukların eğitimi için hedeflediği üç okuldan ilkini açtı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve meclis üyelerinin kararıyla Vakıf’a aylık 100 TL kira bedeliyle tahsis edilen Yelki Eski Belediye binasının işadamı Rıza Akça tarafından restore ve tefrişinin yapılmasıyla tamamlanan okul, Akça’nın anne ve babasının adı verilerek 'Nermin Osman Akça Eğitim Merkezi' olarak hizmete girdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada, geçmişte ailelerin engelli çocuklarını eve gelenlerin görmemesi için karanlık odalara kapattıklarını söyledi. Artık bu günlerin geride kaldığını belirten Yıldırım, “Ulaşımda, iletişimde hayatın yer yerinde ben de varım” projesi kapsamında evinde iş olanağı sağlanan engelli sayısının 330’u bulduğunu açıkladı. Anadolu Otizm Vakfı senedini 6-7 ay önce imzaladıklarını hatırlatan Yıldırım, “Ardından destek toplantısı yaptık. Bu kadar sürede buralara geldik. Biz 35 İzmir 35 projede bile bu kadar hızlı gidemiyoruz. Hayırlı bir iş için yola çıktıysanız mutlakla karşılığını göreceksiniz. Değerli Başkan Burhan Özfatura bu sosyal sorumluluk projesini öncülük yaparak başlattı. Bu proje beni büyük projelerden daha çok etkiledi. Heyecanlandırdı. Bir otistik çocuğa 1,5 eğitmen dnüşüyor. Pahalı ve uzmanlık gerektiren bir iş. Sevmeyen insanın yapacağı bir iş değil” dedi. Demokrasiler geliştikçe sosyal devlet olgusu geliştiğini belirten Yıldırım, engellilerin 10-15 yıl önce Türkiye gündeminde bu kadar yeralmadığını, yok farzedildiklerini söyledi. Herkesin her an engelli hale gelebileceğini belirtan Yıldırım, “Birey, aileler ve devlet ve yerel yönetimler olarak sosyal sorumluluk projesinde yeralmaktır. Sosyal desteklerle ilgili kamu bütçesini 1.3 milyar TL’den 13 milyar TL’ye çıkattık. Ama yetmez. Engelli yasasını çıkarttık” dedi.

Ege Koop’un sosyal sorumlulukta “Ben de varım” dediğini ve Anadolu Otizm Vakfına 5 dönümlük arsa bağışladığını belirten Yıldırım, buraya tesislerin yapılması için destek beklediklerini söyledi. Yıldırım “Ege-Koop’un bağışladığı alana yapılacak okulda 650-700 öğrenci olacak. Hizmet verecek 1000 kişiye ihtiyaç var. Tüm İzmirliler az çok demeden 'ben de varım' demeli. Katkıda bulunmalı. Bu hayır işidir. Sadece tenkit etmek, yapılanları eleştirmek işin kolay tarafıdır. Taşın altına ben de elimli koymalıyım düşüncesi herkeste olmalı” dedi.

İşadamı Rıza Akça, aile olarak çocukları ve yeğenlerinin kendilerinden daha fazla hayır işi yapmasın dilediğini söyledi. Kadir Has, İzzet Baysal, Salih İşgören gibi hayırseverleri öven Akça, “Keşke bizler de onlar gibi olabilsek. Bu vatan, bu topraklardan çok şeyler aldık” dedi.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, basında eğitim merkezi için yer arayışı olduğunu duyar duymaz, işlev kazandırmak istedikleri Yelki Belediye binasını Burhan Özfatura’ya önerdiğini söyledi. Meclis'in tahsis kararı verdiğini belirten İnce, Güzelbahçe halkının hem bu merkez, hem de yapılacak yeni otizm okulunda iş bulma olanağına sahip olacaklarını söyledi.

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise Vakıf’a devrini yaptıkları 4738 metrekarelik arazide yapılacak okulda İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki otistik çocukları rehabilite edileceğini, toplum içinde yeralmalarını sağlanacağını söyledi. Aslan, “Türkiye’de ilk kez İzmi’de gerçekleştireceğimiz eğitim, tedavi ve meslek kazandırma kampüsü ile önemli bir eksikli gidermiş olacağız. Çelik evler yerleşmesi alanında değeri 2.5 milyon TL olan araziyi devrediyoruz. Duyarlı kişilere örnek olmasını dilerim” derdi.

Anadolu Otizm Vakfı Başkanı Burhan Özfatura, belediye başkanlığı döneminde ne metroyu yaptığında, ne de Büyük Kanal arıtma tesislerin hizmete soktuğunda bu heyecanı, zevki yaşamadığını söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğunu belirten Özfatura, otistik çocuklar için başlattıkları çalışmalarda İzmirlilerden büyük destek gördüklerini söyledi. İlk etapta bu eğitim merkezini açtıklarını dile getiren Özfatura, ikinci etapta 650-700 çocuğa eğitim verecek kampüsü gerçekleştireceklerini açıkladı. Üçüncü etabın ise otistik çocuklar için yaşam köyü olacağını belirten Özfatura, “Devlet bu konuya daha fazla kaynak aktarmalıdır. Bizimki denizde bir damla. Eğitim Merkezi’nde 50 çocuk eğitilecek. Yarısını burslu eğitmek istiyoruz. Bunun için İzmirlilerden bu çocuklara burs vermeleri için destek istiyoruz. İzmir medyasında bunun için bir kampanya başlatılmalı”dedi. Merkezde 45 kişi çalışacağını aylık masrafın 120 bin TL olacağını dile getiren Özfatura desteğin sürmesini diledi.

Özfatura, Karayolları’nın otoyolları bayramlarda ücretsiz yapması yerine engelliler için harcanacak bir fona aktarmasını önerdi. Büyükşehir Belediyesi’nin de toplu ulaşımda bayram günleri yaptığı indirim yerine engellilere bu kaynağı vermesini isteyen Özfatura, milletvekillerine de elektrik, su ve benzeri hizmetlerin faturalarına 1 TL engelliler için kalem ayrılmasını talep etti.

Ak Parti İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Denizli milletvekili Nihat Zeybekçi, CHP il Başkanı Ali Engin, Ak Parti İl Başkanı Cihat Akay, Vali Cahit Kıraç, İzmirli işadamları, sanayiciler, gazeteciler, Burhan Özfatura dönemi belediye bürokratlarının da katıldığı törende önce Ege Koop ve Vakfı arasına arazi devri protokolü imzalandı. Daha sonra ise kurdelenin kesimiyle Eğitim Merkezi hizmete açıldı.